Dropper studietilbud etter søkerflopp
Bare seks søkere ønsket seg til den helt ferske lærerutdanningen ved Kunnskapssenteret i Sandvika. Nå legger høyskolen studiet på is.
Meningen var at det nybygde Kunnskapssenteret øverst i gågaten i Sandvika skulle huse 40 lærerstudenter når skolen åpner opp for sitt første kull i august.
Søketallene i vår viser imidlertid at selv om de andre studietilbudene ved senteret har svært god søkning, er det kun seks studenter som ønsker seg til den nyopprettede lærerutdanningen.
– Det er for få primærsøkere til at vi kan starte opp studiet i år, sier Kristin Barstad, dekan ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som har ansvar for lærerstudiet ved Kunnskapssenteret.
– Dette er leit
Hun tror den lave søkingen skyldes at tilbudet er nytt og at kun det første året av studiet foregår i Sandvika, de neste i Vestfold og Buskerud. Dekanen tar selvkritikk på at markedsføringen kunne vært bedre.
– Søkerne som har ønsket seg hit, får tilbud om studieplass i Buskerud eller Vestfold. Så går vi i gang med å legge planer for å få til oppstart i Kunnskapssenteret neste høst i stedet, sier Barstad.
– Dette er leit, jeg hadde sett frem til å starte opp lærerutdanning i Sandvika nå, sier Øyvind Wee, kommunalsjef for skole i Bærum kommune, som har hatt et tett samarbeid med Asker kommune, Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Buskerud og Vestfold om Kunnskapssenteret.
LES OGSÅ: – Her blir det kamp om studieplassene
Mål å starte neste år
Hensikten med å etablere flere hundre studieplasser i Sandvika er å utdanne lokale arbeidstagere innen yrker der Asker og Bærum skriker etter fagfolk, som helse, barnehage og skole.
– Hva dette betyr for rekruttering av lærere på sikt, er vanskelig å si. Men jeg håper det kun dreier seg om en utsettelse – vi trenger å utdanne flere lærere. Vi skal gå på med krum hals for på sikt å få i gang lærerutdanning ved Kunnskapssenteret, sier Wee.
– Det er klart jeg er skuffet, sier Espen Andersen, prosjektleder for Kunnskapssenteret i Bærum kommune. Han tror forklaringen på den lave søkingen er knyttet til geografi og sosialt miljø, ikke den faglige kvaliteten på studiet.
– Det virker som studentene ikke ønsker kun å gå kun ett år i Sandvika for så å bytte lærested. Nå prøver vi å få tilgang til lokaler som gjør at studentene skal kunne ta flere år av lærerstudiet ved Kunnskapssenteret. Målet er å kunne utdanne lærere i Sandvika fra 2015, sier Andersen.
LES OGSÅ: Sandvika nye kunnskapssenter: – Dette blir vårt nye utstillingsvindu