Skip to main content

Drømmer om stort, lyst og velutstyrt båtliv

VELUTSTYRT: Familien Haakensen, med far André, mor Tine og sønnen Sebastian, ønsker seg en oppgradert versjon av selbåten de har i dag. Alle Foto: Karl Braanaas

I år skal båtene være større, lysere og mer velutstyrte. Høysesongen for båtsalg er i anmarsj, og Storbåtmessen i Leangbukta er i full gang.

– Vi har alt en båt, men har lyst på en større, forteller Tine Haakensen fra Bærums Verk.

Sammen med familien har hun tatt turen til storbåtmessen i Leangbukta, hvor seks aktører den neste uken stiller ut rundt 50 båter på mellom 20 og 40 fot, fra i alt 15 ulike produsenter.

André Haakensen forteller at «to-fot syndromet» for lengst har satt inn, og at familien nå er på utkikk etter en større versjon av sin 31-fots Bavaria.

LES OGSÅ: Optimisme før ny båtsesong

På båtmessen har de funnet frem til en fem fot større modell, med flere vinduer, mer benkplass og større plass under dekk.

– Denne har større plass, og det er mye lys, noe som er utrolig viktig, sier Tine.

– I tillegg er det godt med benkeplass, og sitteplasser under dekk. Det er viktig med sånne somre vi har i Norge, legger hun til.

LES OGSÅ: Advarsel: Nå kommer tyvene

Yacht-inspirasjon

Markedsansvarlig i Marex, Thomas Aalrud forteller at nettopp større og lysere båter virker å være trenden i år.

– Før var en 30-fots båt stor, men den er ikke så stor i dag. Nå er det 40-fot som gjelder om man er ute etter en storbåt. I tillegg er det blitt mer populært med store vinduer i skroget, noe som med inspirasjon fra yachter er blitt tatt ned på cabin cruiser-nivå, sier han.

Aalrud forteller at folk også er ute etter båter med mer og mer utstyr, for å gjøre hverdagen på sjøen lettere.

– Utstyr som ankervinsjer, ovner og diverse annet er blitt mer populært. Folk kjøper gjerne bobåter i stedet for hytter, utdyper han.

LES OGSÅ: Båtpuss i vårsol

Bor i båten hele sommeren

Familien Haakensen er riktignok ute etter en ny seilbåt i stedet for Marex’ motorbåter, men er like fullt ute etter nettopp en bobåt.

– Vi bor i båten det vi kan, i hvert fall fire uker i strekk på sommeren, og det vi får til ellers i ferier og helger, forteller Tine.

LES OGSÅ: Hvem savner denne båten?

Båten ligger i Leangbukta hele sommeren, og paret kan ikke få understreket nok hvor viktig utbyggingen av bukta har vært for båteierne.

– Det er veldig bra at de har bygget ut – det gjør at det har blitt billigere, og at flere får mulighet til å ha båt, sier Tine.

Familien har ikke tatt noen avgjørelse ennå, men forteller at det er godt mulig det blir ny båt i løpet av våren.

Mange vil oppgradere

Jørgen Haga i Aaby Marine forteller at han ser at stadig flere båteiere kommer tilbake for å oppgradere båtene sine i nyere modeller.

– Vi har hatt syv dårlige sesonger, med lite salg. Med de to fantastiske somrene som har vært nå, har interessen tatt seg opp igjen, og vi ser at folk kommer tilbake og bytter båtene sine i nyere modeller. Det er mange som allerede er båteiere, som er på utkikk etter noe nytt, sier han.

Så stort har oppsvinget vært, at Aaby Marine i fjor doblet salget fra året før. Og nå er aktørene inne i sin mest aktive salgsperiode.

– Mars er den største salgsperioden for oss, og da er båtene klare til levering i mai/juni, forteller Haga.

LES OGSÅ: – Plotter inn småbåthavner før tyverier

Vindfull forelskelse

Blant båteierne som titter innom Storbåtmessen fordi de ønsker noe helt nytt, finner vi Atle Sørvik fra Rykkinn. Fra før av eier han et skjærgårdsskip, men er nå på utkikk etter en daycruiser.

– Vi har en båt fra før, men lysten er mer i retning av dette, sier Sørvik.

Båten han har lagt sin elsk på er nye Windy 26 Kharma, utstilt hos Aaby Marine.

– Windy er en flott båt. Vi har et skjærgårdsskip, men det har blitt brukt mest av barna de siste årene. Håpet med en ny er å få dratt i gang bruksfrekvensen litt mer, forteller han.

LES OGSÅ: Han skal sørge for at folk registerer småbåten sin

– Det er en dyr båt, men den holder seg godt i pris. I tillegg passer den godt for oss, som en dagsturbåt, med muligheter for å overnatte, legger han til.

Sørvik har ikke bestemt seg ennå, men drømmen lever.

– Jeg kjenner Windy som en god båt, med lekkert design. Hvis det blir noen ny, blir det nok denne eller 28-foteren, smiler han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.