Skip to main content

Dro til Dubai på cruise rett før konkurs

REISEBILDER: I en blogg beskriver en av deltagerne turen hun var med på. På bildene ser vi eieren og de ansatte i luksuriøse omgivelser på cruiseskipet Serenade of the Seas. FAKSIMILE: INSPIRATIONSKIT FOR LIVSNYDERE
REISEBILDER: I en blogg beskriver en av deltagerne turen hun var med på. På bildene ser vi eieren og de ansatte i luksuriøse omgivelser på cruiseskipet Serenade of the Seas. FAKSIMILE: INSPIRATIONSKIT FOR LIVSNYDERE

Tre måneder før storkonkursen i BKC bygg, var de ansatte med ektefeller på én ukes cruise i Dubai.

Et av selskapene som tapte mye penger på konkursen, RB Graving og Transport AS i Heggedal, forteller at de reagerte på pengebruken i selskapet som da var i økonomiske problemer.

15-års jubileumsturen skal ha kostet totalt rundt 340.00 kroner for de 30 deltagerne. Egenandel fra de ansatte reduserte utgiften for selskapet til vel 200.000 kroner.

– De skyldte oss 1,3 millioner kroner da de dro. Dette stusset vi på og det samme gjorde flere andre de skyldte penger. De må ha hatt noe penger, og de brukte ikke pengene til å betale oss, konstaterer daglig leder Rune Berntsen i RB Graving og Transport.

Bestilt i 2012

Turen ble ifølge selskapet selv bestilt i mars 2012. Ved utgangen av april 2012 var den negative egenkapital i selskapet på hele 6,2 millioner kroner, ifølge borevisor.
Bostyrer Andreas Christensen understreker at han ikke har konkludert i sin vurdering av turen.

– Dette er noe vi gransker og ser nærmere på. Jeg forstår at kreditorer synes at dette er vanskelig å forstå, sier Christensen.

(Artikkelen fortsetter under grafikken. Klikk på symbolene for mer informasjon om reiseruten til BKC bygg.)

 

– Uenig

Eier Benny Christiansen er uenig i tallet for egenkapital i 2012 som borevisor opererer med, og mener de ikke hadde negativ egenkapital da jubileumsturen ble bestilt.

– Jeg mener turen ikke kostet kreditorene noe, og vi informerte dem om turen før vi reiste, sier Christiansen.

Budstikka kjenner til at hans kone reduserte beløpet hun skal ha hatt til gode i BKC bygg, for at utgiftene fra turen ikke skulle føres på selskapet. Et spørsmål er imidlertid om dette er lån som hun uansett ikke ville ha fått tilbake på grunn av konkursen.

– Turen var et løft for hele selskapet. Det var leit at vi ikke kunne avbestille den da situasjonen ble vanskelig. Vi ville ikke fått noe igjen om vi hadde avbestilt. Turen ble offentliggjort på julebordet i 2011, sier Christiansen.

- Stor ordrebok

Han mener selskapet i 2012 hadde en stor ordrebok og at det derfor ikke var unaturlig å bestille en slik tur.

– Vi hadde stram likviditet, ja, men også mye utestående. Vi var ikke i nærheten av å tenke konkurs da. Her har vi ikke gjort noe galt, mener Christiansen.

 

Langt samarbeid

Berntsen i RB Graving og Transport AS forteller at de samarbeidet med BKC bygg i 14–15 år. De forsto at selskapet var i problemer da regningene ikke lenger ble betalt.

– Det ble vanskeligere og vanskeligere å få penger, og så dro vi det helt opp til 1,3 millioner kroner på grunn av løfter om betaling og langt samarbeid. Hadde det vært en vi ikke kjente så godt, så hadde vi ikke gjort det, innrømmer han.

– Og hva skjedde med de 1,3 millionene dere mener de skyldte dere?

– De er borte vekk.

Stor kreditor

RB Graving og Transport AS hadde i 2013 en omsetning på i underkant av åtte millioner kroner. Heggedal-selskapet er en av de seks store kreditorene etter konkursen.
Berntsen presiserer at han har lagt saken bak seg. Han forteller at RB Graving og Transport AS var den eneste kreditoren som nektet å gå med på avtaleforslaget BKC fremmet i forkant av konkursen.

– Det ble vi rådet til av vår advokat, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.