Skip to main content

Døve Stian (24): 100 jobbsøknader og ikke et eneste intervju

UTEN ARBEID: Døve Stian Rusten (24) fra Borgen har søkt på over hundre jobber, uten å bli kalt inn til ett eneste intervju. Han mener han blir nedprioritert fordi han er døv.
UTEN ARBEID: Døve Stian Rusten (24) fra Borgen har søkt på over hundre jobber, uten å bli kalt inn til ett eneste intervju. Han mener han blir nedprioritert fordi han er døv.

Etter å ha sendt over 100 søknader, har døve Stian Rusten (24) ennå ikke blitt kalt inn til et eneste jobbintervju.

– Jeg føler jeg blir nedprioritert fordi jeg er døv. Når arbeidsgiverne ikke tar meg inn til intervju, så de får heller ikke se hvem jeg er, forteller Stian Rusten (24).

Vi møter ham hjemme i leiligheten på Borgen, sammen med en tolk innleid for anledningen.

24-åringen forteller at han har søkt alle slags jobber – både i bilfirmaer, innen industri og produksjon, i lagerfirmaer, servicebransjen og på kontorer.

Stians tilfelle er nok ikke enestående. Statsminister Erna Solberg viet i sin nyttårstale onsdag oppmerksomhet nettopp til arbeidsgivere med en klar oppfordring om også å satse på mennesker med hull i CV'en.

– Frykter det ukjente

Fullført videregående utdanning, to runder i arbeidstrening i bedrifter og gode skussmål fra alle stedene han har vært, har ikke hjulpet Rusten i søken på fast arbeid.

Foreløpig har han kun fått sommerjobber og kortere vikariater. Rusten tror frykten for det ukjente er mye av grunnen til at mange bedrifter kvier seg for å ansette døve.

– Mange er nok redde, fordi de ikke har noen erfaring med døve fra før, og ikke har noen kunnskap om hvordan de skal forholde seg til døve ansatte, sier Rusten.

– Bedriftene må bli tøffere

Han mener bedriftene må bli tøffere, og tørre å forsøke.

– De er nødt til å prøve, og se hvordan det fungerer. Nav har en ordning hvor de tilbyr lønnskompensasjon i opplæringsperioden, og det finnes også mange hjelpemidler man kan ta i bruk, forteller Rusten.

Tolk ved behov, bildetolktjeneste eller skriftlig kommunikasjon er blant det som kan løse kommunikasjonsutfordringen for døve på arbeidsplassen.

Halvparten ledige

Rusten er langt fra alene om å streve med å få jobb. Prosjektkoordinator og sekretær i arbeidslivsutvalget i Norges Døveforbund, Thomas Blix, anslår at arbeidsledigheten blant døve ligger på rundt 50 prosent.

– Det finnes ingen statistikk over dette foreløpig, men vi jobber med å få det dokumentert, forteller Blix.

– Uvitenhet

Blix er også klar på hva han mener skepsisen blant arbeidsgiverne skyldes.

– Uvitenhet. Hadde arbeidsgiverne gitt døve en sjanse, så hadde mange blitt overbevist om at de er gode arbeidstagere etter kort tid, sier han.

Lars Jacob Hiim, avdelingsleder for arbeidsliv i Norges Hovedorganisasjon (NHO), mener noe av det viktigste for arbeidsgiverne er en garanti for at tilretteleggingen blir dekket av det offentlige.

– Nav tilbyr en tilretteleggingsgaranti i dag, men jeg tror denne kan oppleves som vanskelig å bruke for mange, sier Lars Jacob Hiim.

Håper på bedre muligheter

Rusten berømmer støtten og hjelpen han har fått fra Nav.

– De har virkelig kjempet for meg, slik jeg også har kjempet for meg selv. Det er bare synd at det ikke har hjulpet, sier han.

Å komme i jobb er viktig for Rusten av flere grunner.

– Jeg ønsker å ha noe å dra til hver dag. Å ha kolleger å snakke med betyr også mye, siden jeg er mye alene ellers. I tillegg har jeg erfaringer som kan brukes i arbeidslivet, forteller han.

Han håper at det nye året vil bringe med seg bedre muligheter.

– Jeg håper å få komme til intervju, og få vist hvem jeg er til en arbeidsgiver. At de kan tilby meg noe. Det hadde vært fint.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.