Skip to main content

Dømt til fengsel i 14 og 13 år etter drapet på Blakstad

ÅSTEDET: Dette bildet ble tatt av politiet i hybelen i Åsliveien dagen etter drapet.

De hovedtiltalte etter drapet i Åsliveien på Blakstad er dømt til fengsel i 14 og 13 år. Begge anket dommen på stedet.

Saken oppdateres

Dommen er enstemmig. Det var søndag 22. januar 2017 en 31 år gammel norsk-iransk mann ble angrepet og drept i sin hybel i det rolige nabolaget i Asker.

LES OGSÅ: Tiltalen i Blakstad-drapet: Dette skjedde i timene før og etter drapet

Samtlige av de tiltalte er tidligere medlemmer av MC-klubben Rock Machine. To menn sto tiltalt for selve drapshandlingen. Begge nekter straffskyld. Mandag ble mennene på 29 og 34 år, dømt til fengsel i henholdsvis 14 og 13 år, i tråd med aktoratets påstand.

– Dommen er grundig og velskrevet. Påtalemyndigheten er fornøyd med å stort sett ha fått medhold, med unntak av straffutmåling for noen av de tiltalte, sier aktor Carl Fredrik Fari.

– Skuffet

– Min klient kommer til å anke på stedet, sier advokat Johannes W. Mæland, som forsvarer den drapstiltalte småbarnsfaren (29), som ble funnet skyldig i å ha utført dødsvolden.

Advokat Jørgen Løvdal forsvarer 34-åringen som er tiltalt for medvirkning til drapet. Også han anket dommen på stedet. Han mener rettens bevisvurdering er svak, og at det ikke er lagt tilstrekkelig vekt på 34-åringens tilståelse og rolle i oppklaring av saken.

– Vi er skuffet og overrasket over at aktoratet har fått full uttelling for sin påstand. Retten har ikke sett hen til at min klient meldte seg for politiet dagen etter drapet, og er den eneste som har forklart seg om hendelsesforløpet i leiligheten, sier han.

Den medtiltalte 29-åringen hevder han ikke husker noe fra hendelsen.

34-åringen ga politiet en detaljert forklaring om hva som skjedde da 31-åringen ble drept, dagen etter drapet fant sted.

LES OGSÅ: Drapstiltalt (34): Dette skjedde i leiligheten

FORSVARERE: Johannes W. Mæland (t.v.) forsvarer småbarnsfaren (29) som mandag ble dømt til 14 års fengsel. varsler at dommen vil bli anket på stedet. Her i samtale med advokat Jørgen Løvdal, som forsvarer den medtiltalte 34-åringen.

Nekter skyld

I tillegg dømmes de to mennene til å betale drapofferets mor tilsammen 262.325 kroner i erstatning.

Moren har vært tilstede under hele hovedforhandlingen, og var tydelig preget da tingrettsdommer Bente Løvik Ulven mandag redegjorde for den 50 sider lange dommen. Ifølge tiltalen skal 34-åringen ha medvirket til drapet ved å holde fornærmede nede, mens 29-åringen slo ham gjentatte ganger med en vektstang.

Retten legger til grunn at de to hovedtiltalte oppsøkte avdøde i kjellerhybelen den aktuelle kvelden. Drapsofferet (31) skal ifølge retten ha åpnet døren og slått den drapstiltalte 29-åringen over nesen med en vektmanual, før han gikk inn i leiligheten igjen og låste døren bak seg.

De tiltalte skal deretter ha tatt seg inn i leiligheten ved å knuse vinduet i inngangsdøren med en 15 kilo tung sten. Etter dette skal det ha oppstått en slåsskamp. Retten mener 31-åringen døde etter å ha blitt påført omfattende skader etter flere slag med den tidligere nevnte manualstangen.

– Ikke på feil sted til feil tid

Retten legger til grunn at 34-åringen hverken utøvet den dødelige volden eller tok initiativ til at de oppsøkte avdøde den aktuelle kvelden.

– Det er likevel ikke treffende å si at han befant seg på feil sted til feil tid. Han valgte å bli med, selv om han kjente til NNs (avdøde, red.anm.) ustabilitet, samt risikoen for voldsbruk. Han knuste vinduet på inngangsdøren og har et selvstendig ansvar for at situasjonen eskalerte og kom helt ut av kontroll. Han la også til rette for at NN (medtiltalt 29-åring, red.anm.) kunne utøve den dødelige volden, leste tingrettsdommer Ulven fra dommen.

Retten gir forsvareren rett i at 34-åringen har bidratt til å opplyse saken.

– Men han har ikke gitt noen uforbeholden tilståelse, leste Ulven videre.

STATSADVOKAT: Carl Fredrik Fari fikk fullt gjennomslag for sin påstand om straff for de to hovedtiltalte. Han er tilfreds med dommen.

Avviser dårlig førstehjelp

De hovedtiltaltes forsvarere, Johannes W. Mæland og Mette Yvonne Larsen, argumenterte i sine prosedyrer for at det ikke er ført tilstrekkelige bevis for at de hovedtiltalte kan dømmes for drap – kun grov vold. Forsvarerne mener dessuten avdødes grad av ruspåvirkning og mangelfull førstehjelp på stedet var avgjørende for dødsfallet.

– Dødsprosessen er en direkte følge av hodeskadene. Retten ser helt bort fra at førstehjelpen på stedet har hatt betydning for dødsfallet, uttalte tingrettsdommer Bente Løvik Ulven, da hun leste opp sammendraget av dommen mandag.

Tingretten legger til grunn at avdødes ruspåvirkning var «potensielt dødelig», men at hverken dette eller øvrige omstendigheter virker straffriende for de tiltalte.

MC-leder dømt

MC-lederen (40), sto tiltalt for medvirkning til grov kroppsskade ved å ha «godkjent» volden som kostet fornærmede livet. Han ble av tingretten dømt til fengsel i ett år og to måneder.

Han er også tiltalt for trusler og bevisforspillelse. MC-lederen har nektet straffskyld, og anket dommen på stedet.

«Sjåføren», den 47 år gamle mannen som kjørte de drapstiltalte til og fra åstedet. sto tiltalt for medvirkning til grov kroppsskade, trusler, samt å ha stukket kjepper i hjulene for politiets etterforskning.

Mandag ble han dømt til fengsel i ett år. 47-åringen har bedyret sin uskyld under hovedforhandlingen i rettssal 11. Også han anket dommen på stedet.

MULIG DRAPSVÅPEN: Aktoratet mener avdøde ble slått med denne vektmanualen.

Krangel om 2.000 euro

I dommen fremgår det at den 31 år gamle mannen ble medlem av MC-klubben Rock Machine MC høsten 2016. Han skal ha vært tilknyttet klubbens avdeling «Eastside», med tilhold på Jessheim. Han var også tilknyttet klubbens Oslo-avdeling, som gikk under navnet «Central», i en kortere periode i desember samme år. Han skal ha avsluttet sitt medlemskap rett før jul, ifølge dommen.

To dager før drapet, 20. januar 2017, sendte den tiltalte 42-åringen fra Vestfold en melding til avdøde, hvor han fremla krav om at han betalte 2.000 kroner i euro i utmeldingsavgift. 31-åringen skal ha nektet å betale. I stedet sendte han en rekke trusler og sjikanerende meldinger til flere medlemmer av klubben. Dette skal ha vært foranledningen til drapet.

42-åringen ble dømt til seks måneders fengsel i tingretten mandag. Han tok betenkningstid.

Les alt om drapssaken

Les flere artikler