Skip to main content

Døde fisk i Sandvikselva

Flere har blitt bekymret etter å ha sett flere døde fisk i Sandvikselva den siste tiden.

En tipser forteller at han så masse død fisk og fem store bare under broen ved Vøyenenga, da han gikk tur langs Sandvikselva torsdag.

Morten Merkesdal, spesialkonsulent i Natur og idrett, kan berolige med at det ikke skyldes forurensning, og at det hele ikke er så dramatisk som det ser ut som.

– Vi får en del henvendelser på at det er død fisk i Sandvikselven, men dette er helt naturlig, sier Merkesdal, og fortsetter:

– De er bare slitne og utmattet etter en anstrengende gyteperiode. Det er egentlig en gladnyhet, og betyr at fisken har gjort sitt, legger han til.

LES OGSÅ: – Griseheldig med laks på 5 kilo

Ingen flom

Ifølge Merkesdal har det vært lite vann i elva i hele gyteperioden, noe som medfører ekstra stor belastning for fisken. Lite vann er også årsaken til at den døde fisken er mer synlig.

– Vanligvis vil det også komme en flom etter gyting som vasker død fisk, løv og annet biologisk materiale ut på sjøen. Det har det ikke gjort foreløpig, avslutter Merkesdal.

LES OGSÅ: Her får sjøørreten hjelp med sexlivet

Sandvikselva er lakse- og ørretførende. Andre fiskeslag er også observert. Elven i Bærum dannes der Lomma og Isielva møtes ved Vøyen. 4,5 km nedenfor munner elven ut i Oslofjorden ved Kadettangen i Sandvika.

Les flere artikler