Skip to main content

Din dårlige sittestilling gir opptur for «ryggdoktorer»

Mye å gjøre: Haakon Rønning Kvam (t.v. bak) og Terje Baggerød har etablert seks klinikker på kort tid. Her med pasient Elisabeth Sandbu fra Asker. FOTO: KARL BRAANAAS

Stillesittende stress gir vonde rygger og skuldre – og et vekstmarked for «ryggdoktorer».

Jobben foran PC-en begynte å gjøre vondt for Elisabeth Sandbu fra Asker. Først i form av «musearm» og etter hvert med stiv nakke. Nå oppsøker hun naprapat Haakon Rønning månedlig for å forebygge nye problemer.

Økte krav gir mer vondt

– Haakon «knekker» meg opp og gir meg øvelser for hvordan jeg kan forebygge nye problemer. Det har jeg stor glede av, ettersom jeg sitter mye foran PC-en på jobben, sier Sandbu.

Et økende antall historier som den Asker-kvinnen kan fortelle gir mulighet for blomstrende forretning for naprapatene Terje Baggerød og Haakon Rønning Kvam.

– I tøffere tider er det jo gjerne ønske fra ledelsen om å jobbe hardere. Det fører gjerne til lengre dager med påfølgende vonde rygger. Jo lengre dager på et stillesittende kontor, jo mer ser vi for oss at vi får å gjøre, sier Terje Baggerød.

På få år har de to etablert seks klinikker i Rygg & Rehab AS Den siste plasserte de midt i kontorlandsbyen Fornebu.

Det var ikke et tilfeldig valg.

– Nei, vi er nærmest alene her som naprapater, og ser for oss stort kundepotensial – både på grunn av de mange arbeidsplassene her og også fordi Fornebu jo er i ferd med å vokse frem som en liten by, sier Rønning Kvam.

LES OGSÅ: Her skal «årets gründer» kåres – håper på rekordoppmøte  

Investerer i klinikker

De to naprapatene omsatte i 2014 for 4,7 millioner kroner, opp fra 4,6 millioner kroner i 2013.

I 2014 var overskuddet før skatt på 296.000 kroner.

Dette var nedgang fra overskuddet på 762.000 kroner i 2013.

– Årsaken til det skyldes investeringer i nye klinikker. Vi har valgt å bruke overskuddet til å investere i nye klinikker.

– Jeg var også selv hjerteoperert og borte fra jobben, noe som ga lavere aktivitet, sier Terje Baggerød.

LES OGSÅ: Lakkdronning får hjertebank av arbeidsglede  

Tror på økning neste år

Neste år, 2016, ser de to for seg at omsetningen øker til 5,7 millioner i 2016, med et årsresultat på 990.000 kroner.

Fra før er det klinikker i Asker, Drammen, Heggedal, Røyken og Sætre. Selskapet ble etablert fordi de hadde en gründerdrøm.

– Jeg hadde ikke lyst å bli sjefet over men heller styre mine egne dager, sier Rønning Kvam.

Og markedsgrunnlaget synes trygt: Ifølge Lommelegen.no er rygg- og skjelettlidelser en av de vanligste årsakene til sykefravær.

Alternativ behandling

Naprapati regnes som alternativ behandling i Norge, og det å være napraopat er ingen beskyttet tittel. Det betyr at alle som vil, kan kalle seg naprapat og praktisere metoden uten krav til utdanning. Ifølge kriteriene til Nifab.no, som er et statlig nettsted som tilbyr kunnskapsbasert, upartisk informasjon om alternativ behandling, foreligger det ikke solid vitenskapelig dekning for å hevde at naprapati virker.

Les flere artikler