Skip to main content

Dette vet vi om gjerningsmannen

Politiet på åstedet i Snaret på Eiksmarka lørdag kveld etter funn av drept kvinne.

Politiet på åstedet i Snaret på Eiksmarka lørdag kveld etter funn av drept kvinne.

Foto: Karl Braanaas

Den siktede 21-åringen beskrives som «en likandes gutt», men litt einstøing. En tidligere klassekamerat sier det er vanskelig å sette ord på det som har skjedd.

Mannen som er pågrepet og drapsiktet i forbindelse med moskéskytingen og drapet på Eiksmarka, er en 21 år gammel Bærums-mann. 

Han har tidligere bodd på adressen der den døde jenta ble funnet lørdag., men skal nå ha hatt bostedsadresse i Oslo. Jenta er den siktedes stesøster.

Budstikka kjenner til at gjerningspersonens mor døde da han var svært ung, og at dette skal ha preget ham. 

Den siktede blir beskrevet som «en likandes gutt», men ingen «prototyp A4-Bærum øst-gutt» og litt einstøing av flere kilder Budstikka har snakket med – både personer som har gått i klasse med den siktede, foreldre til venner og personer som har vært engasjert i fritidsaktiviteter sammen med 21-åringen.

– Han var en hyggelig gutt, og fungerte godt både på skolen og sosialt. Det er vanskelig å sette ord på det vi nå vet har skjedd. Han er ikke den personen man tenker at er i stand til å gjøre slikt, i den grad noen er i stand til å gjøre det, sier en tidligere klassekamerat av siktede til Budstikka.

Vedkommende forteller også at det har vært stor aktivitet i sosiale medier blant tidligere klassevenner, og at gjennomgangsmelodien er sjokk og vantro.

Høyreekstreme holdninger

Enhetsleder Rune Skjold i politiet sa på pressekonferansen søndag ettermiddag at de anser angrepet i moskeen som forsøk på en terrorhandling.

Bakgrunnen for politiets konklusjon er basert på det faktum at det ble brukt våpen i en moské, gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger, han har uttrykt hyllest til Quisling, har innvandrerfiendtlige holdninger og at han skapte frykt da han slo til mot moskeen på Skui.

Den siktede skal ha lagt ut flere meldinger i sosiale medier før han dro til moskeen lørdag. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.