Skip to main content

Dette forretningsbygget skal bli asylmottak

BYGGES OM: De tre øverste etasjene i Phillip Pedersens vei 20 på Lysaker vil losjere beboerne, førsteetasjen vil bli benyttet til kantine og oppholdsrom mens deler av kjeller bygges om til dusj, toalett etc. FOTO: KARL BRAANAAS
BYGGES OM: De tre øverste etasjene i Phillip Pedersens vei 20 på Lysaker vil losjere beboerne, førsteetasjen vil bli benyttet til kantine og oppholdsrom mens deler av kjeller bygges om til dusj, toalett etc. FOTO: KARL BRAANAAS

Få meter fra E18 i et langt, mørkt og moderne kontorbygg i glass blir det åpnet asylmottak.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Oslo Areal er i dialog om en leieavtale om leie av Phillip Pedersens vei 20 på Lysaker i en to årsperiode.

- Det er akutt behov for raskt å få etablert nye asylmottak. For å sikre at asylsøkere får tak over hodet i vinter vil UDI bygge om kontorbygget i Phillip Pedersens vei 20 til midlertidig akuttmottak, skriver vise administrerende direktør Kjetil Krutnes i Oslo Areal i en e-post til Budstikka.

LES OGSÅ: Oppretter nytt akuttmottak for flyktninger på Dikemark

– Oslo Areal ser sitt samfunnsansvar som eiendomsbesitter og vil bidra i denne akuttsituasjonen. Selv om vi gjerne skulle fått inn en mer langsiktig leietager, så er vi glad for bidra i denne vanskelige situasjonen der man ikke klarer å skaffe flyktninger tak over hodet, skriver Kjetil Krutnes.

– Vi har ingen som kan svare på spørsmål om etableringen av et asylmottak her nå, skriver, presserådgiver i UDI, Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i en e-post til Budstikka onsdag ettermiddag.

MODERNE: Det er moderne lokaler som møter asylsøkerne som vil bli plassert på Lysaker.
MODERNE: Det er moderne lokaler som møter asylsøkerne som vil bli plassert på Lysaker.

Eiendommen er på ca. 10.000 kvm og inneholder et stort antall cellekontorer, kantine/storkjøkken, garderober og toalettkjerner. De tre øverste etasjene i Phillip Pedersens vei 20 vil losjere beboerne, førsteetasjen vil bli benyttet til kantine og oppholdsrom mens deler av kjeller bygges om til dusj, toalett etc.

LES OGSÅ: Leter i kommunens boligmasse etter muligheter for asylmottak

Åpent møte for naboer

Bygget ligger noen få hundre meter unna Lysaker barneskole. Budstikka er kjent med at foreldre ved skolen er skeptiske til planene om asylmottak.

Utlendingsdirektoratet og Bærum kommune inviterer til åpent møte på Lysaker skole torsdag kl. 19. På møtet vil det bli informert om etablering av mottak, hva det vil innebære av forpliktelser for kommunen, og hvordan innbyggerne blir berørt. Det vil også bli gitt en kort status på flyktningsituasjonen generelt.

LES OGSÅ: Her kommer de første asylsøkerne

Vurderer Stabekk

For rundt tre uker siden dumpet det et nabovarsel ned i postkassen til folk på øvre Stabekk. Varselet gjelder bruksendring av bygningen i Gamle Drammensvei 48 til midlertidig asylmottak. Andenæs Eiendom som eier bygget bekrefter at de er i «en prosess med UDI».

LES OGSÅ: Nå kan det bli asylmottak på Stabekk

– Vi jobber for en mulighet for asylmottak, ja, sa administrerende direktør Wincent Haga til Budstikka 21. november.

Så langt er 50 asylsøkere vært plassert på korttidsopphold i Bærum, det skjedde på kvelden 6. november da 50 asylsøkere ble innkvartert på Hotel Expo på Fornebu.

– Vi forbereder oss på at det kan bli flere akuttforlegninger, sa kommunalsjef for helse og sosial i Bærum kommune, Kristin Nilsen, til Budstikka 21. november.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.