Skip to main content

– Dette er provoserende og støtende for folk

PROTEST: I atelieret på Fornebu har Ross Kolby malt bildet «And the truth shall make you free». – Mitt hittil kanskje viktigste bilde, sier han. Et fotografi av maleriet, og en video på YouTube, går nå verden over på sosiale medier.
PROTEST: I atelieret på Fornebu har Ross Kolby malt bildet «And the truth shall make you free». – Mitt hittil kanskje viktigste bilde, sier han. Et fotografi av maleriet, og en video på YouTube, går nå verden over på sosiale medier.

Ross Kolby (43) har allerede fått reaksjoner fra Roma.

– Dette er provoserende og støtende for folk, og går inn i kjernen av det jeg gjør og på min kunstneriske samvittighet, sier Dønski-kunstneren om sitt nyeste maleri.

Det viser en skrikende pave som holder i en liste over pedofilidømte katolske prester.

Med maleriet, «And the truth shall make you free», vil Kolby engasjere seg mot barnemisbruk i den katolske kirke. Ideen til dette fikk han etter at han leste den britiske forfatteren David Yallops bok «Beyond Belief» om emnet.

– Vi to er gode venner, og da jeg leste boken hans tenke jeg bare at «dette MÅ jeg male».

Bildet spres nå via sosiale medier med en påfølgende YouTube-video med et sterkt budskap.

– Kanskje jeg kan få til noe, selv om jeg ikke vet hvor stort det blir. Nå bruker jeg sosiale medier og teknologien vi har for å spre budskapet. Jeg har et sterkt behov for å gjøre en forskjell, sier han.

Reaksjoner fra Roma

Det er ikke første gang Kolby, av danske medier kalt «Norges Rembrandt», maler kontroversielle bilder.

I 1997 mottok han drapstrusler fra katolsk hold da han stilte ut det store verket «Mordet på Pave Johannes Paul I». Oslo-politiet avdekket en gruppe som sto bak truslene, men saken ble senere henlagt. Denne gangen har Kolby fått mye respons fra folk verden over.

– Jeg har fått reaksjoner fra Roma fra folk som har blitt spurt om å dele lenker på sosiale medier. De har svart at de ikke tør fordi de frykter reaksjoner fra den katolske kirke, sier Kolby.

Satt modell

Maleriet er ikke et portrett av en reell pave, men modellen for bildet bor derimot på Rykkinn og heter Erling Klaussen (74). Han er, sammen med Ross Kolby, medlem av Bærum Teaterselskap.

– Ross spurte om han ikke kunne ta noen bilder av meg fordi han hadde planer om et slikt maleri. Bildene ble tatt på Lille Scene og likheten er nesten skremmende, sier Klausen.

Maleriets budskap har hele Klausen vært klar over fra første stund.

– At dette skulle bli så verdensomspennende ante jeg ikke, men det er fint at det får fokus. Det er bra at Ross trekker frem temaer som ellers kan bli skjøvet unna, sier Klausen.

Maleriet i seg selv er ikke støtende for den katolske kirke, men temaet er det.

– Jeg kan forsikre ham om at dette allerede er på dagsorden, og vi har et godt fungerende regelverk på plass, sier pressekontakt Pål Bratbak i den katolske kirke til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.