Skip to main content

– Dette er lureri!

FERDIGUTFYLT SKJEMA: Skjemaet fra teleopplysning.no er ferdig utfylt med firmaets navn, organisasjonsnummer, telefonnummer og adresse. FOTO: NILS H. HARNES

Sist gikk han rett på – og endte med inkassovarsel på 5.600 kroner. Nå advarer handelsmannen på Bekkestua mot firmaet teleopplysning.no.

For et par år siden fikk han et gult, utfylt skjema i posten om noe han oppfattet som oppdatering av adresse og telefonnummer.

– Etter å ha sendt det inn, fikk jeg inkassovarsel på 5.600 kroner. Jeg trodde det var en oppdatering av opplysninger til gule sider, og så ikke at det sto med liten skrift nederst at det kostet penger, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Brukte advokat

Han satte advokat på saken, og har ikke hørt noe siden, men ønsker av den grunn ikke å stå frem med navn. Søndag lå det en ny, gul konvolutt i posten – likt det skjemaet han fikk sist.

– På konvolutten står det: «På grunn av redusert interesse for trykte telefonkataloger samt av miljøhensyn har Teleopplysning.no valgt å registrere firmaopplysninger bare på internett.»

I det ferdigutfylte skjemaet står navn, adresse, telefonnummer og organisasjonsnummer til hans firmaet. Med liten skrift står det at tjenesten koster 5.498 kroner i året uten moms.

– Dette er lureri, og jeg håper ikke andre blir lurt! sier han.

LES OGSÅ: Sjekk fakturaen!

Dømt

I 2008 ble en da 27 år gammel mann dømt i Tønsberg tingrett til ett år og to måneders ubetinget fengsel for å ha bedratt en rekke bedrifter for til sammen 2,5 millioner kroner.

Den såkalte kataloghaien utførte dette via nettadressen teleopplysningen.no. I dag blir du sendt til teleopplysning.no om du taster inn teleopplysningen.no.

– En hos oss googlet nettadressen dårlig da vi kjøpte den i 2011. Vi visste ikke at den forrige eieren hadde hatt problemer, sier ansvarlig kundekonsulent Ingrid Nordeby i Teleopplysning.no i Estland.

– Hvorfor skal firmaer betale for å registrere seg nå de allerede er lagt ut på internett hos dere?

– Vi har kjøpt informasjonen hos Brønnøysundregistrene. Hvis de betaler, kan bedriftene i tillegg få lagt ut for eksempel link til sin egen hjemmeside, sier hun.

– Hvorfor er ikke prisen gjort mer synlig?

– Vi innrømmer at prisen er for lite synlig, og har nå laget et nytt skjema hvor den er mer synlig, sier hun.

Domenene teleopplysning.no og teleopplysningen.no er begge eid av såkalte NUF-er. Eieren av disse selskapene eier over 20 ulike NUF-er, og ble selv meldt som utvandret fra Norge allerede i 2001.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.