Skip to main content

Dette er brannvesenets råd mot julebranner

Julen nærmer seg med stormskritt, og i høytiden er vi storforbrukere av stearinlys, ved og elektriske artikler av varierende kvalitet. Kosen kan bli brannfeller.

Så langt har brannvesenet i Asker og Bærum ikke registrert en eneste dødsbrann i året 2015, en statistikk beredskapssjef Sverre Junker gjerne vil se at holder seg også gjennom julen.

– Fjoråret var et dystert år med tanke på dødsbranner, med hele fire tilfeller totoalt gjennom året. I år har vi foreløpig ingen tilfeller, sier beredskapssjef Sverre Junker i Asker og Bærum brannvesen.

De vanligste brannårsakene

Matlaging er en av flere faktorer som øker brannrisikoen nå i julen. Tørrkokte kjeler, varming av fett og glemte stekeovner kan skape farlige situasjoner. Inntak av alkohol kan være en årsak til at vi er mindre oppmerksomme:

– Vi ser at det i denne perioden rykkes det hyppigere ut til branner der det er en direkte kombinasjon med matlaging og alkohol, gjerne på nattestid, sier Sverre Junker.

I tillegg er åpne flammer og gjenglemte lys kombinert med brannfarlige dekorasjoner en klassisk brannårsak.

Smult og vann blir brann

Når man varmer fett, er det alltid viktig å være litt ekstra oppmerksom, og det er viktig å vite at vann IKKE hjelper dersom gryten skulle ta fyr.

– Ha alltid et lokk i umiddelbar nærhet. Heller man vann på oppvarmet fett, får man en ekplosjonsliknende brann som kan spre seg opp i ventilatoren. Vann må ikke brukes, brannen kan kun kveles med et brannteppe eller et lokk.

Dette er de vanligste brannårsakene i hjemmet  

Dette er brannvesenets råd:

  • Ikke lag varm mat når du har drukket alkohol og kommer hjem fra fest.
  • Ikke alle bruker stearinlys hele året, og de kan fort glemmes. Ta alltid en grundig runde i huset før du går ut eller legger deg.
  • Lad ikke de nye elektriske julegavene dine når du ikke er til stede, dette være seg radiostyrte biler, telefoner eller nettbrett.
  • Dra alltid ut kontakten på julebelysning. Dette gjelder også den dekorative julestjernen i vinduet. Sørg også for at det er god lufting der julestjernen henger
  • Rengjør ildstedet innvendig for aske, men sørg for asken blir oppbevart i en stålbøtte med lokk som kan sikres. Plasser askebøtten på sikkert sted og tøm den ikke for aske, før det har gått to dager.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.