Skip to main content

Dette bildet får fuglevenner til å rase

PADLERE MOT SVANER: Disse kajakkpadlerne vek ikke for den tallrike flokken med knoppsvaner nederst i Sandvikselva da de var på padletur om morgenen 15. mars. Det er ikke kjent om noen av svanene kom til skade i sammenstøtet. Bildet er tatt av en tilfeldig forbipasserende, som har rapportert hendelsen til politiet. FOTO: PRIVAT

Fuglevenner reagerer kraftig etter at kajakkpadlere nylig braste inn i en flokk svaner på Sandvikselva.

– Padlerne dro rett inn i svaneflokken. Frem og tilbake, gjentatte ganger, hevder Sølvi Svoren, leder for Dyrenes Hus.

Hun har fått episoden på Sandvikselva gjenfortalt av en privatperson som tilfeldigvis gikk langs elvebredden i Sandvika på morgenen 15. mars. Han reagerte så kraftig på det han var vitne til at han tok bilder av hendelsen og meldte fra til Dyrenes Hus.

Bildene dokumenterer fire padlere i klinsj med tallrike svaner. Kajakkene kommer på rekke og rad, rett mot fuglene. Noen av fuglene svømmer unna. Andre reiser seg på vannet, slår med vingene og skriker. Det er ikke kjent om svaner ble truffet av åreslag eller skadet av sammenstøt.

DEBATT: Skadet svane i Sandvika 

Var is på fjorden

– Det ser ut som padlerne synes det er gøy å plage redde og stressede fugler. Og det er dessverre ikke første gang det skjer, mener Svoren.

Hun har sendt formell klage til Bærum kajakklubb for å understreke hvor alvorlig hun ser på saken.

Svaner i SandvikaBærum kajakklubb bekrefter at noen av deres medlemmer var i nærkontakt med svaner i mars.

– Det skjedde før isen gikk på fjorden. Noen av våre unge aktive padlere var ivrige etter å starte sesongen på den isfrie elven, sier Kristin Strand Amundsen.

Hun er leder for 550 medlemmer i Bærum kajakklubb, og har snakket med padlerne om hendelsen. Tenåringene det gjelder hevder at de ikke var ute etter å plage svanene.

– Nå er isen borte på fjorden. Der er det heldigvis mer enn nok plass til både padlere og svaner, sier Amundsen.

LESTE DU DENNE? Svane funnet med avrevet hals og hode 

– En lei hendelse

Hun innrømmer at hendelsen er lei, særlig fordi padlerne ser på seg selv som vannets myke trafikanter.

– For oss står også sikkerhet sentralt, vi instruerer våre padlere om å trene sammen når det er så kaldt i vannet som nå. Men neste vår skal vi være i forkant og minne medlemmene våre på at de ikke skal padle i Sandvikselva, der svanene ligger, sier Amundsen.

Generalsekretær Sven Nordby Anderssen i Norges Padleforbund forteller at hans forening ikke har mottatt formelle klager på hensynsløs oppførsel overfor fugler i skjærgården. Men han utelukker ikke at det kan bli konflikter i fremtiden, med stor fortetting langs Indre Oslofjord. Av forbundets 20.000 medlemmer er kajakklubbene i Oslo, Bærum og Asker de klart største. Padleforbundet har nå «hensyn til fugleliv» som punkt på sine kursprogram.

Maner til hensyn i hekketiden

– Vi kajakkpadlere ferdes sakte, og ligger lavt i vannet. Det gjør at vi kan padle til unike steder, der motorbåter ikke kommer til. Med det følger også et ansvar om å ta hensyn, sier Anderssen.

Ornitolog Martin Eggen forklarer at særlig hannsvaner instinktivt har en sterk trang til å hevde territorium. Særlig i hekketiden nå på vårparten, kan de bli aggressive overfor inntrengere.

– Når en svane svømmer mot deg og bruser med fjærene, er det tegn på at den føler seg truet, sier Eggen. Ornitologen er tydelig på at det er du, ifølge Naturmangfoldloven, som må trekke deg unna.

Det mener også politiet. Etter at de ble varslet om saken, kontaktet de Bærum kajakklubb.

– Vi ber dem, og andre, vise hensyn til svanene i Sandvikselva, sier politioverbetjent Steinar Slotte, ansvarlig for natur- og miljøsaker ved Bærum politistasjon.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.