Skip to main content

– Det viktigste foreldre har er barna

RYDDER OPP: Mange opplever at en erfaren psykolog kan bidra til å fokusere på barnas beste og rydde opp i fastlåste tanker når foreldre kjemper i retten om omsorg og samværsordninger.
RYDDER OPP: Mange opplever at en erfaren psykolog kan bidra til å fokusere på barnas beste og rydde opp i fastlåste tanker når foreldre kjemper i retten om omsorg og samværsordninger.

Staten stiller raust opp med psykologhjelp når barnefordelingssaker havner i retten. Det er mange glade for.

– I utgangspunktet er det skremmende at en sakkyndig skal observere deg når du har kontakt med barnet i hverdagen. Jeg tenker mye på om den sakkyndige klarer «å se» begge foreldrenes omsorgsevne som den egentlig er, sier en mor som for tiden står midt i en barnefordelingssak.

Hun må derfor også være anonym.

LES OGSÅ: Barnas beste er rettesnoren 

Mer enn hvert tiende av alle samlivsbrudd med barn under 16 år ender i retten, etter megling hos Familievernkontoret om hvor barnet skal bo, og for samvær.

– Barna er det viktigste foreldrene har, derfor er det ikke så rart at mange blir opprørte i en slik konflikt, sier psykologispesialist Katrin Koch.

LES OGSÅ:Hver dag møtes et tidligere par i retten for å avklare samvær med felles barn

Hjelpere på statens regning

Det er lunsjpause i en barnefordelingssak der hun er sakkyndig.

Akkurat denne morgenen møtte tre kolleger hverandre i gangene i Asker og Bærum tingrett, tre sakkyndige i hver sin sak om barnefordeling og samværsordninger.

Retten oppnevner sakkyndige psykologer. På Statens regning skal de enten prøve å bidra til en løsning der og da, eller hjelpe til med å finne en prøveløsning for en periode.

Blir ikke foreldrene enige etter forsøk på forlik kan retten også be dem utrede hvordan barnet har det hos de to partene, slik at retten kan bestemme ved dom.

LES OGSÅ:Rettssaker kan bli vonde og dyre

Flere forberedende møter

Grepet med «saksforberedende rettsmøter» er en slags utvidet meglingsarena, der partene møtes en eller flere ganger i retten med god tid for om mulig å finne en frivillig vei.

– Noen sier at dette er den mest effektive måten å skaffe seg psykologhjelp på, sier Katrin Koch.

Mange ex-par opplever det som positivt å ha med en sakkyndig som kan hjelpe dem til å rydde i fastlåste tanker.

Andre har så høyt konfliktnivå at dette er vanskelig.

– Det vanlige er tre slike forberedende rettsmøter, men jeg har også vært med på ni, sier Koch.

Barnefordeling og samvær 

Kommer tett på partene

Mellom hvert møte går det ofte tre måneder. De brukes til samtaler og observasjoner av foreldre og barn, og til referanser.

– Jeg ber ofte partene om å ha skriftlig dialog med e-post, og med meg på kopilisten. Effekten er ofte god, sier Koch.

Mange saker løses via de forberedende møtene. Men rundt en fjerdedel går til hovedforhandling der dommeren bestemmer, ofte med vekt på det den sakkyndige har sagt i sin rapport.

– Da kan det være tungt for den som ikke får så mye omsorg for barnet som ønskelig. Den sakkyndige som har vært hyggelig underveis, har kanskje skrevet en rapport som ikke er gunstig for begge, sier hun.

– Best hvis de blir enige

Oppfølgingen fra de sakkyndige mellom de forberedende møtene skal tydeliggjøre barnas perspektiv og behov. Det bidrar ofte til at prosessen ender med et rettsforlik.

– Det gir mulighet for å være mer detaljert enn en dom, og det er som regel bedre for alle at foreldrene kan forklare at de er blitt enige om en løsning, sier Koch.

Ulempen med en dom er at den sjelden løser konflikten mellom foreldrene.

Dommerne ser betydningen av de sakkyndiges innsats.

Forlik i tre av fire

– Jeg velger å tro at vi dommere, og de sakkyndige psykologene, bidrar til mange forlik. Selvfølgelig sammen med partene og deres advokater, sier tingrettsdommer Kirsten Bleskestad.

– Mange foreldre lytter til det erfarne sakkyndige sier. Hvis den sakkyndige gir en anbefaling, så hører ofte partene på det, sier Bleskestad.

Den sakkyndiges rolle er ikke å konkludere, men at de skal gi psykologfaglige råd.

– Det er vi dommere som skal gjøre bevisvurderingen og konkludere, sier kollega Cecilie Walnum.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.