Skip to main content

Designer smykker for kongelige og kjendiser

Smykkedesigneren Heidi Nesbakken (40) har latt seg inspirere av russisk kunst og kultur.

Heidi Nesbakken (40) er en av Norges mest markante smykkedesignere og kjendisene trykker henne til sitt bryst.

Nesbakken er en av Norges mest markante smykkedesignere med en kolleksjon som tatt ut av en storfilm om den russiske adelen.

I Thunes flaggskipvindu på Karl Johan er smykkene hennes utstilt. Det glitrer i edelstener som topas, diamanter, citrin, rosenkvarts, rubiner, rosegull og morganitt. Utstillingen er inspirert av drømmer om prinser, prinsesser og ball på staselige slott.

Det oser av både Tsjekhov, Dostojevskij og Pusjkin. Og ganske riktig, de har vært på ball på slottet, smykkene til Nesbakken.

Prinsesse Märtha Louise har ved flere anledninger båret dem, sist i bryllupet til den svenske kronprinsesse Victoria.

– På mine mange reiser til Russland er jeg blitt fascinert av tsarfamiliens smykke- og gavesamling i Vinterpalasset. Særlig en bukett med blomster som er laget av edelstener og gull, sier hun.

– Men det begynte faktisk med at jeg brukte det jeg hadde på å kjøpe uslepne edelstener av en strandselger på Mauritius. Da måtte jeg jo bare våge å, bokstavelig talt, ta tak i drømmen.

Ballettinspirasjon

For det var i ballettverdenen Heidi først tok skrittene inn, da hun skulle videreføre interessen for russisk kunst som hun har med hjemmefra.

– Gjennom sitt arbeid med russisk kunst og kultur fikk foreldrene mine mange kontakter, og jeg ble invitert til å bo hos datten til Mariss Jansson. Hun var pianist og jeg fikk berømte Natalia Dudinskaya som pedagog, sammen med en av partnerne til Baryshnikov. Jeg var den aller første fra den vestlige verden til å få undervisning på Vaganova-akademiet. Men elegansen, disiplinen og det skulpturelle fra dansen tar jeg med meg inn i min smykkedesign. Og så står søsteren min for min daglige danseinspirasjon, fordi hun driver ballettskole basert på Vaganov-teknikken. Og min far, Øivind Johansen, har sin unike kunstsamling fremdeles.

– Er jantelovens land klar for disse elegante og ekstravagante smykkene?

– Nå tror jeg vi er det, flere store motehus åpner forretninger i Oslo. I starten laget jeg bare smykker til venner og familie. Men vi blir mer og mer kontinentale, sier hun.

Frontet av modeller

Fremdeles er nok smykkene hennes for en eksklusiv krets godt frontet av kjente modeller. Nesbakkens Insta-profil er en kavalkade med kjendiser, og smykker. Heidi låner ofte ut smykkene sine til kjendiser. Både Tone Damli Aaberge, Guri Schanke, Ellen Arnstad og Viktoria Winge brukere smykkene hennes. Men hun er ikke fremmed for å lage en rimeligere kolleksjon.

– Tenk deg hvor mye fint man kan lage av forgylt stål eller syntetiske steiner, sier hun.

– Når jeg skaper smykker, er det som å forsvinne inn i en stor verden av skjønnhet, dramatikk og kreativitet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.