Skip to main content

Derfor er ikke hørselsskader et tema hos russen

Henrik Faye (t.h), Mads K-J Jahr og Olav Haugen har sikret seg mot høy lyd.
Henrik Faye (t.h), Mads K-J Jahr og Olav Haugen har sikret seg mot høy lyd.

Søndag henter de lydanlegget. Det skal sørge for maksimalt lydutbytte når russen ruller ut i gatene neste uke. Likevel snakker de ikke om hørselsskader.

–  Det er så innlysende at vi må beskytte oss selv. Derfor har vi nesten ikke snakket om det. Vi trenger ikke. Alle vet hva som må gjøres, sier Olav Haugen fra russebussen med dekknavn Streets Ahead.

Han har gått til innkjøp av formstøpte ørepropper. Spesialtilpassede plugger laget for å hindre skader på hørselen. Det er han ikke alene om.

Russen tar flere forholdsregler

På Høvik Hørsel har de solgt 230 formstøpte russepropper før russetiden. Det er fire ganger så mange som i fjor. For universale ørepropper - propper som skal dempe lydfrekvensene som skader hørselen - er salget mer en tidoblet på få år.

–  Jeg jobber med bygg til vanlig og det er derfor jeg har tatt det et ekstra skritt. Det er alltid mye lyd rundt meg, forklarer han.

LES OGSÅ: – Blir ikke russ uten buss

Sandvika-eleven står inne i veteranbussen på Høvik. Det er synlig at den drar på årene, men med interiøret snart fullført har den snart fått stilen guttene ønsker.

–  Det skal være litt harry. Litt teit. Om vi vinner noe har vi gjort noe feil, smiler Haugen.

– Vi er blitt mer bevisste

Bak han står en uferdig vegg. Det er der lydanlegget skal settes inn søndag. Slik at alt er klart til å dundre ut lyd neste uke. Både inne i bussen og ute i gatene.

–  Det er flere som lurer på hvorfor vi kjøper anlegg som er så store at vi må bruke hørselsvern, men det har noe med følelsen å gjøre. Du får en annerledes opplevelse av lyden når du kjenner bassen gå i gulvet og veggene, sier Haugen.

LES OGSÅ: – Det er ikke så veldig mange som kommer frivillig

Han får støtte av medruss Mads K-J Jahr. Han er ikke overrasket over at russen i dag er flinkere til å beskytte seg selv enn tidligere.

– Jeg tror vi er blitt mer bevisst på det. Spesielt etter at lydanleggene ble flyttet inn. Det kommer veldig tett på, sier Jahr som aldri har vurdert å stole på vanlige propper av skumgummi.

– Vi har alle vært på konsert. Jeg vet hvor lett de faller ut, sier han.

Ifølge tall fra Høvik Hørsel er det salg av propper i forkant av russetiden som har økt mest, og da spesielt salget av universale ørepropper.

– Dette er propper som er mer enn gode nok. Formstøpte propper er ment som et ekstra alternativ til de som har hørselsskader fra tidligere, eller ønsker å være ekstra varsomme i russetiden, forklarer Simen Moestue Eide i Høvik Hørsel.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.