Skip to main content

Denne låven vil fylket nekte Haakon og Mette-Marit å rive

KULTURVERN: Rødlåven på Sem er viktig i kulturvernlandskapet, mener Akershus fylkeskommune.

Fylket vil forsøke å hindre at kronprinsparet får realisert sin plan om rive Rødlåven på Sem og husmannsplassen Bråtan.

Fylkeskommunen varsler at de vil forsøke å omgjøre en eventuell godkjenning fra Asker kommune. Men Asker kommer ikke til å fatte noe vedtak med det første.

– Fylkesmannen har bedt om flere detaljer angående Rødlåven. De er vi i ferd med å sende, så vil vi avvente fylkesmannens innstilling som blir viktig for kommunens innstilling, forklarer byggesaksbehandler Nils Hjermann i Asker kommune.

Kronprinsparets plan om opprydding i bygningsmassen på Skaugum omfatter riving av ni bygg, men det er bare Rødlåven på Sem og husmannsplassen Bråtan som har skapt kontroverser.

Klart svar

Asker kommune har sendt rivingssøknaden til Akershus fylkeskommune og fått et entydig svar: Rødlåven og Bråtan bør bevares.
Avdelingen for nyere tids kulturminner i fylkeskommunen har vært på befaring på de to områdene i Asker og avviser Skaugums grunner for å rive de gamle byggene til fordel for kulturhistoriske argumenter.

Kronprinsparet har begrunnet søknaden med at byggene er i dårlig stand og at Skaugum ikke lenger har bruk for dem.

– Rødlåven er ikke i så dårlig stand at den ikke kan restaureres, skriver fylkeskommunens kulturminnerådgiver Mildrid Melkild i sitt svar til Asker kommune.

– Stor verdi

Låven har stor kulturhistorisk verdi og er et eksempel på bygg det er svært få igjen av i Asker, trolig ingen, heter det i brevet.

Melkild medgir at en restaurering av husmannsplassen Bråtan vil bli adskillig dyrere, men anbefaler likevel at den bevares.

– Det er viktig at kunnskapen og opplevelsen av stedet som tidligere husmannsplass bevares for fremtidige generasjon. Med både hovedhus, uthus og bryggerhus intakt er Bråtan et verdifullt anlegg, skriver hun.

Til slutt konkluderer hun med at dersom Asker kommune ikke sikrer de kulturhistoriske verdiene disse byggene innebærer, vil administrasjonen i fylkeskommunen be politikerne i fylkestinget få omgjort vedtaket.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.