Skip to main content

Denne barnehagen skal lage sin egen strøm

BLIKK- OG SOLFANG: Et tak er ikke lenger bare et tak. De store boksene på nye Kistefossdammen barnehage er kledd med solcellepaneler. Innefra skal barna følge egen kraftproduksjon.
BLIKK- OG SOLFANG: Et tak er ikke lenger bare et tak. De store boksene på nye Kistefossdammen barnehage er kledd med solcellepaneler. Innefra skal barna følge egen kraftproduksjon.

Kistefossdammen barnehage i Heggedal blir noe for seg selv. Det nyter både barn og ansatte godt av – i dobbelt forstand.

– Det er jo veldig spennende, da. I mange land i Europa har de bygget sånn som dette i mange år allerede, sier Reidun Vadseth, leder for Asker kommunes såkalte FutureBuilt-prosjekt.

I FutureBuilt inngår Kistefosdammen barnehage, som blir Norges første offentlige såkalte plussbygg når det står ferdig på senvinteren i 2017. Et plussbygg er ikke bare selvforsynt med energi; det skal produsere mer energi enn det selv bruker. Og det er der taket kommer inn. For det er ingen overdrivelse å si at Kistefossdammen barnehage vil få et tak som er alt annet enn vanlig.

LES OGSÅ: Glassverkveien kan bli Norges første solcelle-gate

Får egne solfangere

– Barnehagens tak har en spennende utforming med «takhatter» som skråner mot sør. På de sørvendte flatene er det 300 m2 med solceller som fanger solenergi. På motsatt side, mot nord, kommer det vinduer som slipper inn dagslys, og som kan åpnes for lufting, forteller at Vadseth.

Takhattene med de integrerte solcellene er nøye plassert for å gi optimale solforhold med minimal skygge, selv ved lav vintersol, forklarer Vadseth.

LES OGSÅ: Om 13 år er Svein Medhus i pluss etter solcelle-investering

 

UNDER BYGGING: Kistefossdammen barnehage får to småbarnsavdelinger, to fleksible avdelinger og to storbarnsavdelinger.
UNDER BYGGING: Kistefossdammen barnehage får to småbarnsavdelinger, to fleksible avdelinger og to storbarnsavdelinger.

Dype brønner i tillegg

Er du blant dem som nå tenker at solceller neppe har noe for seg? At det til nød kan brukes på hytter uten strøm gjennom offentlig nett? Da må du nok ta en ny vurdering: Kistefossdammen barnehages solceller skal årlig produsere hele 50.000 kilowattimer med strøm.

– Det tilsvarer mer strøm enn det brukes i to store villaer, forteller Vadseth. Hun mener solcellene vil sørge for rundt halvparten av den energien barnehagen trenger.

– I tillegg skal det bores flere såkalte energibrønner. De vil bli koblet til varmepumper, forteller Vadseth.

LES OGSÅ:

Populært i andre land

Andre land i Europa som Tyskland har i mange år benyttet takflater til fange solenergi.

– Det skyldes blant annet høyere strømpriser og bedre offentlige støtteordninger. Nå kommer Norge etter, får vi håpe og tro. Det er i hvert fall ikke slik at det ikke finnes solenergi å fange her. Forskjellen på mengden solenergi i Sør-Norge og Nord-Tyskland er minimal, sier Reidun Vadseth i Asker kommune.

LES OGSÅ: Solcelle-bråk for ny svømmehall

Inn i pedagogisk opplegg

Alternativ energi vil forhåpentlig skape ny energi hos barna som er så heldige å begynne i Kistefossdammen barnehage. Plussbygg-konseptet skal nemlig bli en del av det pedagogiske opplegget.

– Det skal monteres én eller to skjermer som viser energiproduksjonen fra solcellene, samt hvor mye energi som brukes, forteller Vidar Nyhus i Asker kommune.

– Skjermene monteres sentralt i barnehagen, slik at alle kan følge med, sier Nyhus, som er prosjektleder for barnehagebyggingen.

LES OGSÅ: Dugnadsgjeng utvidet mini-kraftverk på Sveins tak

Vil få barna hektet på realfag

Kommunens idé er at dette skal få barnas øyne opp for realfag på et tidlig tidspunkt.

– Asker kommune er en utvalgt realfagskommune i Norge. Det vil bli jobbet systematisk med realfag i Kistefossdammen barnehage, i tråd med en plan som skal utarbeides i Asker for denne satsingen, forteller Nyhus, som ikke legger skjul på at barna i Kistefossdammen barnehage vil få en noe annerledes hverdag enn andre:

– I denne barnehagen vil det energi, energisparing og bærekraftig utvikling være sentrale temaer, sier Vidar Nyhus.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.