Skip to main content

Demens rammer stadig flere yngre

MÅ PLANLEGGE: Seksjonslege Erik Hauge Engebretsen vil gi tidlig informasjon til pasienter og pårørende.
MÅ PLANLEGGE: Seksjonslege Erik Hauge Engebretsen vil gi tidlig informasjon til pasienter og pårørende.

Stadig flere under 65 år rammes av demens.

BAKGRUNN: Ektemannen til Mary Ann (49) er dement: – Det føles urettferdig

71.000 personer i Norge har diagnosen demens. De aller fleste befinner seg i aldersgruppen over 70 år, men også yngre personer blir rammet. Hvert år får 10.000 nye den alvorlige diagnosen, av disse er 3–4 prosent under 65 år. Og andelen er på vei opp, forteller seksjonsoverlege Erik Hauge Engebretsen ved Bærum sykehus.

– Det er mange faktorer som spiller inn, men vi vet at det som er risikofylt med hensyn til hjertet også er risikofylt med tanke på utvikling av demens, for eksempel økt inaktivitet i befolkningen, økt forekomst av fedme, røyking og sukkersyke, sier Engebretsen.

– I tillegg har man blitt flinkere til å fange opp disse personene, som kanskje tidligere ble oppfattet som psykisk syke.

I dag har man ikke mulighet til kurere sykdommen, men for noen kan medisiner bremse sykdomsutviklingen.

– Hjernen er mennesket. Vi vet at dette er en lidelse som blir verre når tiden går. Derfor er det forferdelig viktig å informere de pårørende og pasienten tidlig slik at de kan være med på å planlegge livet sitt, sier Engebretsen.

Taper kampen om forskningskronene

De siste ti årene er det bevilget 15 ganger så mye til kreftforskning som demensforskning.

Det kom frem da kunnskapsnettverket Nansen Neuroscience Network (NNN) denne uken la frem en kartlegging av forskning på demens i Norge.

– Demensforskning er et viktig felt, vi blir flere og flere eldre, og flere og flere med demenssykdom. Det utgjør en stor utfordring ikke bare for helsevesenet, men hele samfunnet. sier daglig leder Leif Rune Skymoen.

Han viser til at 71.000 nordmenn i dag har diagnosen demens. Innen 2040 vil antallet trolig være doblet. I dag finnes det ingen behandling som påvirker sykdomsforløpet for dem som rammes.

– Jeg sier ikke at vi nå heller skal se på demens og glemme kreft, men det som er viktig er at en tilsvarende satsing på demens-området vil gi viktige bidrag,  sier Skymoen som bor på Høvik.

– Det vi finner i vår rapport, er at hjerneforskingsmiljøet i Norge er helt i verdensklasse. Norge har forutsetning for å være en på driver for å finne nye måter og behandle og forebygge disse sykdommene på.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.