Skip to main content

De minste får det siste ordet

UTHOLDENDE: Bård-Kjetil Dahl, Oddvar Igland, Ole Asbjørn Ness og Stein Stugu håper på å bli representert i kommunestyrene i Asker og Bærum i neste periode.

De utelates fra debatter og overses i meningsmålinger. Men kandidatene fra Senterpartiet og Rødt lar ikke motløsheten ta overhånd.

Budstikka samlet Oddvar Igland fra Asker Senterparti, Ole Asbjørn Ness fra Bærum Senterparti, Bård-Kjetil Dahl fra Asker Rødt og Stein Stugu fra Bærum Rødt helt på tampen av valgkampen.

– Våre stemmer er viktig for den lokalpolitisk debatt, sier Stugu. Han synes det er feil å utelate Rødt som svaralternativ i Budstikkas meningsmålinger,

– Likevel er det bedre nå enn i 1983. Da fikk Rød Valgallianse inn representanter i kommunestyrene både i Asker og Bærum, men det ble ikke nevnt med ett ord i Budstikka, erindrer han.

LES OGSÅ: 22.000 har gjort som Lene

Marginalisert

– Vi blir marginalisert, mener Ness.

Igland registrerer at oppslutningen om Asker Senterparti har krabbet over 2 prosent, nærmere 2,1 prosent på Budstikkas siste meningsmåling,

– Vi får mange positive tilbakemeldinger. Det er behov for å ruste opp Asker kommune på mange sektorer, understreker han.

Senterpartiet og Rødt enes om en sterk skepsis til Høyre, partiet som har hatt makten i Asker og Bærum sammenhengende i over 60 år.

– Hvor mye har samlet seg i skapet? Saken med Bærums Høyres momsføring av gaver fra Løvenskiold Vækerø illustrerer forbindelsene mellom Høyre og sterke kapitalkrefter. De er for tette, mener Stugu.

LES OGSÅ: 

– Ga etter for Thon

– Bærum Høyre ga etter for Thon og lot ham bygge Sandvika Storsenter, som ødela gamle Sandvika. Når det gjelder Telenor Arena på Fornebu, har Høyre vært systematisk ettergivende overfor eierne, legger han til.

– Formannskapene er blitt ekkokamre for vedtak fattet bak lukkede dører på Høyres gruppemøter, poengterer Ness.

Senterpartiet og Rødt er oppgitt over at de som lar matjord ligge brakk, har større mulighet til å få bygd ut eiendommen sin enn de som dyrker jorden.

LES OGSÅ: Foreslår seg selv

Sammenslåing

De to partiene er samstemte i sin motstand mot kommunereformen. De mener det er unødvendig både for Asker og Bærum å slå seg sammen med andre.

– Vi har utfordret Høyre og bedt dem tone flagg når det gjelder hvilke kommuner det kan være aktuelt å slå seg sammen med. Budstikka har fulgt opp to ganger på lederplass, men Høyre ignorerer oss, påpeker Igland.

– En større kommune vil svekke muligheten for folkelig innflytelse. For eksempel når det gjelder krav om å opprettholde seniorsentre eller bilbiotekfilialer, supplerer Dahl.

LES OGSÅ: – Politikerne blåser i oss

Mener Ap er blitt late

Ingen av partiene har noen tro på at en parlamentarisk styringsmodell, slik de har i Oslo, vil gi småpartier bedre vilkår.

– Det vil bli verre. I Tromsø og Oslo opplever de at byrådene monopoliserer kunnskap. De ikke-maktbærende partiene holdes utenfor. Det fører til økt avstand mellom velgerne og de som styrer, sier Stugu.

Senterpartiet og Rødt ønsker seg representasjon fordi de mener Arbeiderpartiet ikke utgjør noen kraftfull opposisjon til Høyre-flertallet.

– Ap er blitt late. De er fornøyd med å være nest størst og bli kalt seriøs opposisjon av Høyre, mener Ness.

LES OGSÅ: Disse meningene er mest pop i valgkampen

Les flere artikler