Skip to main content

De grønne dobler oppslutningen

Slik ser Budstikkas ferske valgmåling ut, mindre enn tre uker før valget.
Slik ser Budstikkas ferske valgmåling ut, mindre enn tre uker før valget.

Miljøpartiet de grønne (MDG) fosser frem i Asker, Bærum og Akershus, viser Budstikkas ferske valgmåling.

Aldri før har oppslutningen til MDG vært større. I Asker og Bærum ville 5,1 prosent stemt på partiet dersom det var stortingsvalg i morgen. Det er over en dobling, og 2,8 prosentpoeng flere enn oppslutningen i Budstikkas valgmåling for juni.

Også totalt for Akershus dobler de grønne oppslutningen. 4,8 prosent sier nå at de vil stemme på MDG. Dermed ligger partiet for første gang an til å få inn én representant på Stortinget fra Akershus.

– Jeg blir utrolig glad og stolt når jeg ser disse tallene, sier Nikki Schei, 3.-kandidat og leder for partiet i Akershus.

Bærums-mannen driver valgkamp i Asker og Bærum og sier han ikke er overrasket over fremgangen.

LES OGSÅ: Lokale debattmøter i valginnspurten

Les flere valgkamp-artikler her.

Høyre mister mandat

– Når vi er ute på stand og i debatter her på vestsiden av Akershus, sier mange at de endelig har funnet et parti som tar miljø og klima på alvor, forteller han.

Schei mener at deres tydelige politiske profil og det at de er blokkuavhengige har mye å si for fremgangen.

– Folk på gaten sier de føler miljøforandringene på kroppen. Når vi i tillegg opplever flere eksempler på ekstremvær, blir det veldig visuelt og jeg tror mange derfor kikker seg rundt etter en tydelig politisk miljøstemme.

– Samtidig må vi kunne si at fremgang gir fremgang. Vi har hatt mange positive målinger, og mye medieomtale den senere tiden, sier han.

Høyre går tilbake fra 39,9 prosent i juni til 35,7 prosent. Partiet mister også det syvende mandatet de var inne med i junimålingen. Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner tar imidlertid tilbakegangen på 4,2 prosentpoeng med stor ro.

– En mindre justering. Målingen bekrefter at velgerne ønsker regjeringsskifte med et sterkt Høyre. 11 av 16 Akershus-mandater tilfaller de borgerlige. Men vi tar ikke seieren for gitt. Nå skal vi sette alle kluter til for å mobilisere de siste to og en halv ukene av valgkampen, sier han.

 

Mer bevegelse

Arbeiderpartiet kan notere en ørliten fremgang på 0,2 prosentpoeng, og får en oppslutning på 25,2 prosent. Likevel viser målingen at partiet mister sitt femte mandat i Akershus.

– Dette bekrefter at vi har en valgkamp hvor det skjer mye. Partiene har ligget på et stabilt nivå lenge. Nå begynner velgere å bestemme seg. Det merker vi på husbesøk og stand. Velgerne er mer interessert i å finne ut hva vi mener. Jeg tror vi kommer til å se mer bevegelse frem mot valget. Vi er sikre på å få inn fem representanter, og håper på å få inn seks. Nesten tre uker er lang tid i politikk. Hard jobbing skal til, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap)

For Fremskrittspartiet er målingen helt udramatisk. Med en fremgang på 0,7 prosentpoeng ligger partiet på 14,8 prosent.

– Selv om det er liten endring, er det gledelig at den går i riktig retning, slik den også gjør på landsbasis. Jeg ser dette som en bekreftelse på at vi har gjennomført en grei valgkamp så lagt. Men meningsmålinger ikke valg. Det er i september det gjelder. De som ikke kan komme seg til valglokalene da, må sørge for å forhåndsstemme, sier stortingskandidat Hans Andreas Limi, som er nummer to på Frps Akershus-liste.

Slik er oppslutningen i Akershus sammenlignet med Budstikkas valgmåling i juni: (artikkelen fortsetter under tabellen)

6 av 10 vil ha Erna

57,6 prosent i Asker og Bærum foretrekker Erna Solberg som statsminister etter valget. Det viser Budstikkas valgmåling. 32,2 prosent av de spurte sier de foretrekker Jens Stoltenberg. I Akershus totalt er imidlertid velgerne mer splittet.

41,4 prosent svarer at de foretrekker Stoltenberg som statsminister, mens 48,4 prosent vil ha Solberg.

Les flere nyheter fra Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.