Skip to main content

– De flytter samfunnsfagtimene ut i gatene, det er god læring etter min oppfatning

IKKE FRAVÆR: Bjørn M. Johnsen, som er leder i Fagforbundet i Bærum kommune støtter elevenes klimastreik og mener at de ikke burde få fravær.

Klimastreiken burde ikke gi fravær, mener Fagforbundet i Bærum.

Tidligere meldte Akershus fylkeskommune og Bærum kommune at å delta på skolestreiken for klimaet ikke ville gi gyldig fravær. Ifølge opplæringsloven kan elever ved videregående skoler kreve at fravær grunnet politisk arbeid ikke blir ført opp på vitnemålet (lovdata.no) – men fylkeskommunene i landet valgte ikke å regne streik som politisk arbeid.

– Ved streik er det som i arbeidslivet. En gjør et valg, og når man ikke er til stede så er det fravær, fortalte fylkesdirektør for videregående opplæring i Akershus, John Arve Eide, tidligere.

Bærum kommune, som er ansvarlig for grunnskolene, tok samme beslutning, men gjorde det mulig å få permisjon fra skolen, for elever som har oppgaver knyttet opp til selve gjennomføringen av streiken. Asker kommune fortalte at alle elever som ønsker perm under streiken kan søke.

LES MER:

Burde ikke få fravær

Leder av Fagforbundet i Bærum kommune, Bjørn M. Johnsen, forteller at de mener sterkt at elevene som tar til gatene under klimastreiken ikke burde få fravær.

– Vi synes det er et utrolg bra initiativ som ungdommene har tatt. Klimaet er en av vår tids største utfordringer og at ungdommen da engasjerer seg, er bare helt naturlig. LO og fagbevegelsen støtter dem, sier Johnsen.

– Jeg mener at dette ikke kan aksepteres, det er klart at de ikke skal få skulk for å rette pekefingeren mot den eldre generasjonen. De har livet på kloden foran seg, noe må gjøres nå!

Johnsen legger til at elevene også kan lære mye av å streike, som de ikke ville ha lært på skolebenken.

– De flytter samfunnsfagtimene ut i gatene, det er god læring etter min oppfatning.

  • Tusenvis av ungdommer i Europa har de siste ukene samlet seg under slagordet  «Miljøet endrer seg, hvorfor kan ikke vi?»

Ikke som å streike i arbeidslivet

Fagforbundslederen mener at klimastreiken ikke kan sammenlignes med å streike i arbeidslivet, da elevene kan vente seg mye større konsekvenser av å ikke stille på skolen.

– Jeg synes at kommunestyret burde kunne be administrasjonen om at streiken ikke burde registreres som skulk, avslutter han.

LES MER:Iben og Aurora – og flere tusen andre Iben og Aurora – og flere tusen andre elever – skal klimastreike

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.