Skip to main content

Coop kjøper opp 18 dagligvarebutikker i Asker og Bærum

Denne Ica-butikken på Slependen er blant butikkene som nå blir kjøpt opp av Coop, dersom Konkurransetilsynet sier ja.
Denne Ica-butikken på Slependen er blant butikkene som nå blir kjøpt opp av Coop, dersom Konkurransetilsynet sier ja.

Mandag morgen ble det klart at Coop Norge ønsker å kjøpe opp Ica Norge. Det betyr at 18 butikker i Asker og Bærum får ny eier dersom konkurransetilsynet sier ja til oppkjøpet.

Det er Ica Gruppen som ønsker å selge sin norske virksomhet på grunn av dårlig fortjeneste gjennom flere år. Coop Norge legger 2,8 milliarder svenske kroner i matfatet for å overta Ica Norges butikker.

Det betyr at en rekke dagligvarebutikker i Asker og Bærum nå blir Coop-forretninger, vel og merke dersom Konkurransetilsynet sier ja. Under Ica-paraplyen ligger kjedene Ica, Rimi og Matkroken. Totalt dreier dette seg om 18 butikker i Asker og Bærum, og totalt 553 i Norge.

Administrerende direktør i Coop Norge, Svein Fanebust, fremsto svært fornøyd på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Vi mener dette oppkjøpet vil gi kundene et bedre tilbud, både med tanke på pris og utvalg, sa Coop-sjefen.

Han mener det var viktig for Coop å vokse for å få et bedre konkurransegrunnlag. Coop og Ica hadde ved årsskiftet en markedsandel på henholdsvis 22,7 og 11,1 prosent. Hvis oppkjøpet blir godkjent, vil Coop få en tredel av Norges matmarked. Norgesgruppen og Rema 1000 er de to andre store dagligvare-aktørene på det norske markedet.

På mandagens pressekonferanse kunne ikke Fanebust gi noe klart svar på om oppkjøpet betyr at alle Ica-eide butikker de overtar, vil bli omprofilert med Coop sine egne markevarer som Prix, Marked, Obs, Mega og lignende.

LES OGSÅ: 19 matbutikker mellom Sandvika og Holmen

Fornøyd Ica-sjef

Konsernsjef i Ica-Gruppen, Per Strömberg, mener et salg av butikkene i Norge til Coop, var den beste mulige løsningen for et konsern med røde tall i sin virksomhet i Norge.

– Oppkjøpet innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sa Strömberg på mandagens pressekonferanse.

LES OGSÅ: Deler ut gavekort til naboer for å bekjempe kundesvikt

For Coop-kunder betyr oppkjøpet blant annet at Coop-kortet også kan benyttes i butikkene som overtas fra Ica-konsernet, men først når oppkjøpet er formelt godkjent.

Før oppkjøpet blir en realitet, må det godkjennes av Konkurransetilsynet. De har 130 dager til å komme med et svar fra søknaden er mottatt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.