Skip to main content

Carl Emil Petersen er død

PÅ EGEN SKUTE: Carl Emil Petersen fotografert på sin 75-årsdag om bord i «Christiania» utenfor Hvalstrand. Han kjøpte «Christiania» etter at «Rundø» forliste. FOTO: KARL BRAANAAS
PÅ EGEN SKUTE: Carl Emil Petersen fotografert på sin 75-årsdag om bord i «Christiania» utenfor Hvalstrand. Han kjøpte «Christiania» etter at «Rundø» forliste. FOTO: KARL BRAANAAS

Eventyreren Carl Emil Petersen døde natt til tirsdag, 87 år gammel. Mest kjent er han for jordomseilingen med «Rundø».

Carl Emil Petersen fylte sitt liv med dramatikk og eventyr helt fra guttedagene da han suste over isen på skøyter rundt Nesøya. Han har vært fange i konsentrasjonsleir, gått alene over Grønland og seilt jorden rundt med «Rundø».

I 1949 la han ut på sin første langferd, sammen med Erling Brunborg, fra Asker til Amazonas. Ferden gikk med fiskebåt til Island. Deretter til fots over Island og så med Norges siste kullfyrte damper til «Lakene» for deretter å reise nedover det amerikanske kontinent.

Krysset Grønland alene

I 1955 kjøpte han «Rundø», en båt av Colin Archer-typen på 44 fot. Sammen med Erling Brunborg var Petersen på jordomseiling med «Rundø» fra 1957 til 60. I 1973 seilte han den rundt Svalbard.

I 1977 ble båten brutt ned av isen ved Nordøst-Grønland. I 1983 ble Petersen den første som gikk alene på ski over Grønland. Amerikanerne på basen Day 2, som ligger midtveis inne på isen, spurte om han ville bli fløyet ut, men han svarte at «jeg gjør jo dette for hyggens skyld».

Etter krigen jobbet han i familiebedriften, papirgrossistfirmaet Carl Emil AS. Petersen ble født 15. mai 1925 og vokste opp på Mellom Nes gård i Asker som hans sønn Børre i dag bor på. Han har to andre sønner, Carl Emil jr. og Johan.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.