Skip to main content

Bytter møkk med øl

HELE VEIEN FRA KRÅKHOLMEN: Hans Ellef T. Wettre serverer svært kortreist øl i puben «Kråka» i låven under bryggeriet på gården. Og kråka kommer fra Kråkholmen. FOTO: KNUT BJERKE
HELE VEIEN FRA KRÅKHOLMEN: Hans Ellef T. Wettre serverer svært kortreist øl i puben «Kråka» i låven under bryggeriet på gården. Og kråka kommer fra Kråkholmen. FOTO: KNUT BJERKE

Fem år etter at kafeen Himmelblå på Vettre ble tvangsnedlagt, reiser den seg som en fugl føniks – eller mer som en kråke.

«Kråka» blir navnet på den nyoppussede puben i den gamle låven på Vettre gård i Asker

– Vi har jo en kråke i logoen på bryggeriet vårt, så da får vi til en henvisning uten å bryte reklameforbudet for alkohol. Og gården eier store deler av Kråkholmen, så askerfolk forstår symbolikken, svarer Hans Ellef T. Wettre (39).

LES OGSÅ: Wettre-øl fra Vettre

Måtte stenge

Han og kona startet kafé og gavebutikken Himmelblå i deler av låven i 2009, men måtte stenge i 2011 etter pålegg fra myndighetene. Det var særlig manglende adkomst for funksjonshemmede og ventilasjonsanlegget som ikke holdt mål.

– Det har gått med en uhorvelig mengde med dugnadstimer, og noen kroner også. Til sammen rundt fem millioner. Jeg orker ikke tenke på det, svarer Wettre.

Wettre bryggeri 

Nå har de fleste tilsyn godkjent lokalene, kun skjenkebevilling fra kommunen gjenstår. Går alt greit gir de folkevalgte sin velsignelse i juni.

– Vi har allerede hatt mange lukkede selskap med ambulerende skjenkebevilling som har gått fint.

Menyen vil selvfølgelig bestå av de ølsortene Wettre Bryggeri produserer i etasjen over, men maten?

– Enkelt. Vi har ikke kjøkken, men kan servere blingser og supper.

LES OGSÅ:  Ølinteresse gir skummende omsetning

Avsides

Skal etablissementet inngå i en pub-vandring, bør solide pub-til-pubsko anskaffes. For Søndre Vettre gård ligger ikke akkurat midt i allfarvei, men snarere litt kronglete til mellom Slemmestadveien og Blakstadbukta.

– Siden vi la ned Himmelblå har det hver uke kommet folk og spurt om vi ikke skulle åpne igjen. Det er et populært turområde og lett tilgjengelig for syklister. Men vi får se om naboene føler de trenger en pub, svarer Wettre.

LES OGSÅ: Åpner Asker og Bærums første rene ølutsalg

Foreløpig har Wettre og bryggeripartnerne Marius og Joachim Hansen tatt sikte på å holde helgeåpent.

– Og det er et stort behov på bedriftsmarkedet omtrent daglig får vi forespørsler. Vi har muligheter til å holde konferanser med en sosial avslutning.

Miljøet i den nye puben er svært rustikt eller landlig. Det som en gang var en møkkakjeller har fått hvitkalkede vegger og benker og bord i grovt treverk.

– Hjemmesnekrede, sier en stolt Wettre. Bordplatene er overlevende fra gulv og tak fra den gang hovedbygget ble renovert på 60-tallet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.