Skip to main content

– Bytt bil med sykkel

FLERE SKAL UT OG RULLE: Bærums ordfører, Lisbeth Hammer Krog (H), og leder av Hovedutvalget for miljø, idrett og kultur, Morten Skauge (H), vil ha flere bæringer ut på sykkel.

Flere sykkelhoteller, bedre merking av gang- og sykkelveier og sikring av kryss skal få flere til å trille ut på veien.

Med en veske hengende ned fra bagasjebrettet og med lette tråkk på elsykkelen ruller ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) inn på Kolsås stasjon.

– Å, det er så deilig å sykle, og for et vær, sier ordføreren i det hun trekker en Farris opp fra bagen og lesker strupen etter sykkelturen fra rådhuset i Sandvika.

– Potensialet for å få enda flere til å sykle er kjempestort. Og nå vil kommunen tilrettelegge for at flere skal komme seg ut, sier hun.

I dag er det ikke mer en rundt 4 prosent av Bærums 120.000 innbyggere som bruker sykkel daglig.

– Målet er at vi skal opp til 10 prosent i 2020, sier Morten Skauge (H), leder av hovedutvalget for miljø, idrett og kultur i Bærum.

– Nei, bør vi ikke ha enda høyere ambisjoner enn det, sier Hammer Krog før hun ramser opp tiltakene kommunen nå ruller ut i forbindelse med «Handlingsplanen for sykkel».

LES OGSÅ: Usikkert om «skrekkstrekket» blir sikret

Svensk inspirasjon

Flere og bedre sykkelparkeringer er et av målene.

– Nå blir det bygget nytt sykkelhotell ved Sandvika stasjon og vi søker om midler for å bygge hoteller ved T-banestasjonene på Østerås og Kolsås. 100.000 av Bærums befolkning bor ikke mer enn ti minutter unna i gang- og sykkelavstand fra et kollektiv knutepunkt, sier ordføreren.

– Nå skal vi tilrettelegge slik at flere bruker sykkelen frem til disse, fortsetter Hammer Krog som også drømmer om å kunne bygge dusjer og små garderober til syklistene.

– Det har jeg sett i Malmö og det hadde vært morsomt å få til noe slikt her, sier hun.

Ønsker bedre samarbeid

25 prosent av plassene på sykkelhotellene vil bli holdt av til elsykler med lademuligheter.

Bedre tilrettelegging i kryss som oppleves utrygge, og merking av sykkel- og gangveier og skiller mellom disse blir det også sett på.

– Vi må få til et bedre samarbeid med staten og fylket slik at vi sammen kan legge forholdene bedre til rette, sier Hammer Krog.

Opplæring av barn for å skape en god sykkelkultur gjennom lek er også viktig og kommunen ser på muligheten for å etablere en mobil sykkelbane til opplæring.

LES OGSÅ: Neste uke kommer bysyklene til Lysaker og Fornebu

Sjekker reisevanene

Som grunnlag for sykkelstrategien vil det bli gjennomført en stor reisevaneundersøkelse.

– Vi vil kartlegge hvordan folk forflytter seg i Bærum. Ut ifra dette vil vi kunne finne frem til hvordan vi tilrettelegger bedre for syklister, sier Skauge.

Blant annet vil det bli satt opp sykkeltellere for å kartlegge og øke kunnskapen om sykkelmønster og effekten av de tiltak som settes inn.

I undersøkelsen vil folks holdninger til sykkel, kollektiv, parkering, bompenger og annet bli undersøkt. Informasjonen skal kunne si noe om muligheten til å endre folks reisevaner.

LES OGSÅ: Gang- og sykkelsti langs Røykenveien endelig åpnet – 21 år etter den ble planlagt

Flere bysykler

Onsdag 15. juni ruller kommunen ut 100 bysykler mellom Lysaker og Fornebu.

Det vil plasseres ut stativer med sykler på Lysaker torg, ved Fornebuporten, Kafé Odonata, mellom Technopolis og Statoil-bygget, ved Fornebu Senter både på torget og ved hovedinngangen og ved Storøya grendesenter.

De som ønsker å ta seg en sykkeltur, må opprette profil på nettstedet Bærum Bysykkel når det kommer i drift. Står du i nærheten av et stativ, kan du låse opp en sykkel med en app på mobiltelefon (iOS og Android).

Appen viser også hvor det er ledige sykler og ledig plass på stativene. Alternativt kan du bruke telefonnummeret ditt og en personlig kode på stativets skjermer.

– Vi ser ikke bort fra at denne ordningen også kan  overføres til Sandvika og Bekkestua, sier Hammer Krog uten å være mer konkret.

– Men det hadde vært vedlig fint å få til det.

 

 

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.