Skip to main content

Byråkratene snudde om sjøflyhavn under ny regjering

Ny vurdering: Sjøfly i Storøykilen skulle det bli slutt på, mente departementet i 2012. Nå ser de annerledes på saken.

Under rødgrønn regjering sa Miljøverndepartementet nei til sjøflyhavn i Storøykilen. Nå går det samme departementet imot seg selv.

– Vi hadde et håp om at en ny regjering ville snu saken, sier Ole Kristian Udnes (H), varaordfører og leder i planutvalget.

For Bærum kommune kan det dermed ha lønnet seg å stå på sitt gjennom et stortingsvalg. Reguleringsplanen for sjøflyhavnen i Storøykilen ble i 2012 forkastet av Miljøverndepartementet, den gang ledet av Bård Vegar Solhjell (SV).

Men Bærums politikere ga seg ikke, og vedtok en ny reguleringsplan i 2014. Fylkesmannens miljøvernavdeling fremmet innsigelse mot planen, og viste til departementets vedtak fra 2012.

LES OGSÅ: Nå får trolig sjøflyhavnen leve videre

Liten endring av planen

Fylkesmannen har oversendt saken til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for endelig avgjørelse. Før den faller, skal flere uttale seg.

Blant dem er Klima- og miljødepartementet, nå ledet av Høyre-statsråd Vidar Helgesen. Nå heter det at påvirkningen på naturverdiene ikke er så stor, og innsigelsen anbefales ikke tatt til følge.

– Noe av forklaringen er en liten endring av planen i forhold til det departementet sa nei til i 2012. Vi har laget en samlebrygge og forskjøvet den noe lenger ut mot fjorden. Så det er et bedre forslag, sier Ole Kristian Udnes.

– Men ville dere gått på en runde til dersom det ikke hadde skjedd et regjeringsskifte i mellomtiden?

– Vi var veldig uenig i avslaget vi fikk i 2012, og ville trolig gjort et nytt forsøk uansett. Men da det først ble et regjeringsskifte i 2013, hadde vi et håp om at ny regjering ville snu saken. Og jeg er glad for at departementet nå har kommet til samme erkjennelsen som oss, nemlig at ingen kan påvise at virksomheten går ut over naturverdiene, sier Udnes.

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland har gjort det klart at hun ikke støtter innsigelsen fra sin egen miljøvernavdeling. Det tar fylkesmiljøvernsjef Are Hedén med ro.

LES OGSÅ: Sjøflyhavn har livets rett

Ulike roller

– Vi har som fagavdeling fremmet innsigelse til planen. Så er det opp til fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland å komme med en anbefaling ut fra en helhetlig vurdering. Vi har forskjellige roller, og det er helt uproblematisk, sier Are Hedén.

Budstikka har ikke klart å få kontakt med Valgerd Svarstad Haugland.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.