Skip to main content

Bygget for få skoler og barnehager

BARNEFAMILIE: Annika Hagbert (30) og sønnen Benjamin er en av veldig mange barnefamilier som har flyttet inn på Västra Hamnen i Malmö. FOTO: KNUT BJERKE

Drøssevis med barnefamilier flyttet inn i de første boligområdene som var klare på Västra Hamnen. Det samme skjedde på Fornebu.

Malmö kommune regnet med en litt mer voksen befolkning skulle flytte inn da de første boligene var klare i 2001. De trodde ikke området skulle bli så populært for barnefamilier. Der tok de feil.

LES OM BÆRUMSPOLITIKERNES FORNEBUFORBILDE: Hva har et gammelt verft i Malmø og en nedlagt flyplass på Fornebu til felles? 

Helbom

– Hit kom det veldig mange flere barnefamilier enn det vi hadde beregnet, men det var også mange eldre som solgte villaer og flyttet til Västra Hamnen de første årene, forteller kommunikasjonsmedarbeider i Malmö kommune, Elisabet Corengia.

Og barnefamiliene skapte problemer. Det nye bydelen hadde ikke nok barnehager og skoler, og det var begrenset med plass.

Det har vært store diskusjoner om hvor skoler og barnehager skal legges. Konsekvensen er at det i dag bygges nytt med for små uterom.

– Dette har vi løst med at skolene og barnehagene legges inn mot parker som brukes som uteområder. Det satses også på sambruk mellom ulike institusjoner. Før nye boligområder åpnes for innflytting må skoler, barnehager og gode kollektivløsninger være plass forteller Corengia.

Lener seg på parker og friområder

Heller ikke Fornebu hadde ventet at det var barnefamilier som skulle dominere området. I fjor høst var det 20 år siden flyplassen ble lagt ned og utviklingen av området startet.

– Fornebu er blitt mye mer attraktivt for barnefamiliene enn vi forutså. Der ble vi tatt på senga. Vi ser ingen eldrebølge. Byggingen av bo- og behandlingssenter kan vente. Derimot renner det inn med barnefamilier og kommunen har sin fulle hyre med å få på plass tilstrekkelig med midlertidige skoler og barnehager, sa kommunaldirektør Arthur Wøhni til Budstikka i fjor høst.

HER KAN DU LESE FLERE SAKER OM FORNEBUUTBYGGINGEN I BUDSTIKKA

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.