Skip to main content

– Bygg flere mindre og rimelige leiligheter

– BYGG MER: Arbeiderpartiets kommunerepresentant Daniel Walter mener det må bygges mer, med hovedvekt der det er kollektivdekning, for at unge i kommunen skal få kommet seg inn på boligmarkedet. Han hevder også at det bør bygges flere leiligheter. FOTO: ULF HANSEN

Krav til utbyggere om å bygge flere mindre og rimelige leiligheter skal ifølge Arbeiderpartiets Daniel Walter hjelpe unge inn på boligmarkedet i Asker og Bærum.

Flere utbyggere har måttet kutte etasjer i boligprosjekter i Asker og Bærum for å gjøre politikerne fornøyde.

Nå sier Bærum Arbeiderparti at de heller vil at det skal bygges litt større og mer konsentrert.

– I stedet for å kutte etasjer ønsker vi å legge til etasjer med krav om at det bygges flere mindre og rimelige boliger, sier kommunerepresentant Daniel Walter i Bærum Ap.

LES OGSÅ: Mari (26) har spart 300.000 til bolig, men taper likevel i ville budrunder

Det bygges for lite

Han tar utgangspunkt i Bærum og mener det er større behov for leiligheter i kommunen, fremfor rekkehus og eneboliger, og at det må bygges flere boliger enn i dag.

– Det er stadig oppslag om personer som ikke har råd til å kjøpe bolig og om priser som eksploderer. Da stemmer ikke det at vi bygger nok, fastslår han.

– Oslo har kritisert Bærum for å bygge for lite, og pekt på at utbyggingstakten bør økes fra 600 til 900 langs banelinjen. Vi vil bygge forsterket langs T-banen og andre kollektivknutepunkt og bygge tettere, fastslår Walter.

Dette er saken

– Forsømmer de unge

Walter hevder det borgerlige flertallet i kommunen må ta på seg skylden for at mange unge ikke klarer å komme seg inn å boligmarkedet i Bærum.

– Hovedforsømmelsen er at man lager politikk for de etablerte, de som har bolig fra før, penger og ressurser, og ikke for etablererne, personer som jobber i pleie og omsorg, barnehage, butikker osv. Det skader kommunen i lengden, sier han.

– Det snakkes veldig mye om grønne Bærum og areal, men det snakkes lite om de unge i kommunen, som er flinke til å spare, men som likevel ikke får seg bolig, legger han til.

LES OGSÅ: Selvaag-sjefen: – Slipp boligbyggingen fri, så vil prisene falle

Rimeligst i bruktmarkedet

Høyres gruppeleder i Bærum Bjørn Røtnes er klar på at Høyre ikke bare lager politikk for de etablerte. Han mener også at nye leiligheter ikke er løsningen for unge førstegangsetablerere.

– De rimeligste boligene er i bruktmarkedet, og det beste vi kan gjøre er å skape en sirkulasjon som frigjør boligene, slik at man ikke blir værende i de mindre boligene fordi det neste spranget blir for stort, sier Røtnes.

– Det å kjøpe en nybygd leilighet for en førstegangsetablerer tror jeg er vanskelig, legger han til.

LES OGSÅ:  Flykter fra skyhøye boligpriser

– Sirkulasjon er viktigst

Han peker på at Bærum er en av landets mest voksende kommuner og at en ytterlig økning i boligbyggingen ikke er bærekraftig.

– Flere innbyggere krever flere skoler barnehager osv. En årlig vekst på rundt 600 boliger makter kommunen å løfte med sin nåværende økonomi. Med en større vekst vil kommunens økonomi gradvis svekkes fordi vi ikke klarer å bygge nok av kommunal infrastruktur uten å hente inn nye inntektskilder, sier Røtnes, som mener det må bygges jevnt fordelt med leiligheter, rekkehus og eneboliger.

– Jeg tror en balansert en boligbygging i Bærum, som skaper en sirkulasjon av boliger, gjør det mulig for folk å etablere seg i kommunen, avslutter han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.