Skip to main content

Brukte sommerferien på å sykle 150 mil i Bolivia

DU STORE ALPAKKA: I Bolivia fikk syklistene oppleve mye flott natur med mange dyr vi ikke er så vant med å se i Norge. Her følger en alpakka nøye med på syklistene. FOTO: BJØRN AUDUN BYE
DU STORE ALPAKKA: I Bolivia fikk syklistene oppleve mye flott natur med mange dyr vi ikke er så vant med å se i Norge. Her følger en alpakka nøye med på syklistene. FOTO: BJØRN AUDUN BYE

150 mil og 11.000 høydemeter på elendige veier i Bolivia: Lasse Efskind og hans gjeng er ikke som andre sykkelentusiaster.

Lasse Efskind (67), overlege, ingeniør og tidligere skøyteløper fra Nesbru, brukte tre uker av sin sommerferie sammen med åtte andre spreke venner på sykkelsetet gjennom Bolivia, Sør-Amerikas nest fattigste land.

Målet for turen var å følge Che Guevaras spor i Bolivia, landet der revolusjonæren og geriljalederen ble henrettet i 1967.

Men de ville også lære om et nytt land, møte nye mennesker og ny natur – på en noe utradisjonell måte.

Les reisebrev og se flere bilder her (ekstern side)

– Fattig, men gjestfritt

Nå, noen få uker etter hjemkomsten, sitter han igjen med mange flotte minner.

– Bolivia er et fascinerende og et helt fantastisk land. Folket er fattige, men gjestfrie og veldig hyggelige. Dette ble en kjempeinteressant tur både sosialt og faglig, forteller han.

Gjengen startet i byen Santa Cruz og endte opp i hovedstaden La Paz. I løpet av den tre uker lange turen syklet de 150 mil og 11.000 høydemeter på tidvis elendige veier.

Overnattingsstedene var primitive, ofte uten vann og ordentlige senger.

– Det var ikke alltid så gøy der og da, men det er veldig morsomt å tenke tilbake på, smiler Efskind.

Polititsk utvikling

På turen møtte sykkelentusiastene mange forskjellige mennesker. Blant annet politikere, leger og pasienter på ulike sykehus og journalister.

– Hva gjorde mest inntrykk på deg?

– Det som gjorde mest inntrykk er at det er en veldig positiv politisk utvikling i landet. President Evo Morales har sørget for en stor økonomisk vekst. Til tross for at folket fortsatt er veldig fattige, er det en positiv stemning i landet, forteller Efskind.

Vil på ny tur

Dette er langt fra første gang den tidligere skøyteløperen har tatt med seg sykkelentusiaster ut på turer til noe spesielle reisemål. Tidligere har han blant annet syklet gjennom Iran, Tibet og Vietnam.

– Dette er noe vi gjør omtrent annethvert år. Jeg vet ikke hva neste prosjekt blir, men så lenge helsa holder, har hvert fall ikke jeg tenkt til å slutte, forteller han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.