Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Bruk sommerruten

MED BÅT: – Det ble en strålende dag på fjorden fra Aker Brygge via Fornebu – Vollen – Slemmestad – Håøya – Oscarsborg til Drøbak og samme vei tilbake til Vollen, skriver innsenderen. FOTO: KARL BRAANAAS

Innspill. Kjære alle i Vestregionen og alle andre som liker fjordcruise. Nå må dere vite deres besøkelsestid!

Jeg var forleden lørdag med på åpningen av Ruters nye sommerrute på vestsiden av Oslofjorden.

Det ble en strålende dag på fjorden fra Aker Brygge via Fornebu – Vollen – Slemmestad – Håøya – Oscarsborg til Drøbak og samme vei tilbake til Vollen.

Fra Drøbak kunne jeg ha gått over til Ruters båt som trafikkerer østsiden fra fjorden, fra Son/Filtvet inn til Aker Brygge.

Les også: Sommerbåten er i gang!

Les også: Grønn sjøtransport

Selv om jeg har vært på fjorden i privatbåt, var det en helt annen opplevelse å gjøre denne turen med rutebåt.

En ser nye steder og i hvert fall fra andre synsvinkler. Og en har muligheter til å hoppe av, for eksempel besøke Oslofjordmuseet i Vollen, gå tur på Håøya, bese Oscarsborg eller vandre i Drøbak og med gode bademuligheter på nesten alle stopp, før en tar båten tilbake. Alt til Ruters billettpriser.

Jeg var med som representant for Akershus fylkeskommune, som sammen med kommunene Asker og Røyken har «sponset» denne nye sommerruten langs Vestfjorden helt til Drøbak, foreløpig for to år.

Videreføringen vil avhenge av oppslutningen fra publikum. Derfor appellen innledningsvis om at nå må vi vite vår besøkelsestid og bruke det nye tilbudet.

Oppslutningen denne helgen var svært bra slik det er omtalt i Budstikka tidligere, men det er viktig at oppslutningen blir bra også på hverdagene.

Vi i Arbeiderpartiet har lenge arbeidet for at vi skal få en mer systematisk bruk av fjorden som ferdselsåre. Vi er glad for at det nå er tverrpolitisk enighet om at det skal vi satse på som en del av den fremtidige samferdselsplanleggingen.

Den brede enigheten i fylket om støtten til den nye sommerruten, lover godt.

Våre hovedveier i regionen er overbelastet, og alt som kan avlaste dem, er derfor viktig, selv om antall personer som på kort sikt vil ta båt, ikke er veldig stort. Men på marginen kan det bety mye for kødannelser.

Rutebåtene er foreløpig ikke spesielt miljøvennlige, men her er det ny teknologi på gang som vil skape en mye bedre situasjon.

Den nye sommerruten vil i seg selv ikke være særlig trafikkavlastende for rushtidstrafikken. Men den kan være med på å skape en «kultur» for bruk av fjorden her hos oss i Vestregionen.

Her er Nesodden et strålende forbilde, selv om vi ikke kan bare kopiere ut fra deres spesielle forutsetninger.

Konklusjon: La oss glede oss over det nye sommertilbudet, ta det i bruk og bli kjent med nye steder og mennesker, men samtidig ikke glemme perspektivet om at dette må ses som et ytterligere lite skritt i retning av å gjøre fjorden til en viktig del av vårt fremtidige samferdselssystem.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Les flere artikler