Skip to main content

– Bruk hodet og slukk ordentlig

LOV: Selv med landsomfattende bålforbud i påsken, gir loven mulighet til å fyre opp til litt bålkos i påsken. Brannvesenet oppfordrer alle til å bruke hodet og vise aktsomhet når de brenner bål. Om man reiser bort i påsken bør man sjekke reglene for kommunen man befinner seg i.

15. april startet bålforbudet, men det kan være lov å fyre opp til bålkos likevel.

Påsken er for mange synonym med hytte, skiturer og bål – men med en sen høytid i år kan det spøke for kos og kakao rundt glørne.

Fra 15. april til 15. september er det ikke lov å tenne opp hverken bål, grill eller engangsgrill i eller i nærheten av skog og annen utmark i hele landet.

Reglene åpner imidlertid for at du likevel kan tenne bål – hvis dette åpenbart ikke medfører brannfare – som for eksempel etter mye nedbør og på snø.

– Du kan også grille i god avstand fra skog og vegetasjon, forteller informasjonskonsulent i Asker og Bærum brannvesen Johanne Birkeland.

Det finnes også egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, men Fremdeles stor brannfare tross regnfull onsdag

Yr.no melder for øyeblikket om gul grad skogbrannfare, beregnet fra Sem i Asker. Skalaen går fra Liten fare (grønn), via Fare (gul) til Stor fare (oransje) og Ekstrem fare (rødt).

– Bruk hodet

Birkeland forteller at folk generelt er flinke til å overholde bålforbudet, men at hendelser forkommer.

Hun sier at en bør være ekstra aktsom med Fant engangsgrill: – Fortsatt varme i røtter og bakken etter skogbrann – de kan svi av bakken og slippe glør som blir liggende og ulme. En må også passe på at bål tennes på ikke-brennbart underlag, og at flammene og glør er ordentlig slukket når man forlater bålplassen.

– Vær aktsomt, bruk hodet og slukk ordentlig, og vær sikker på at det ikke er varmt i bakken før du går, understreker hun.

Man må huske at man står ansvarlig som båltenner, og kan i verste fall straffes med bøter eller fengsel om man opptrer uaktsomt.

BRUK HODET: Det skal svært mye nedbør til for at båltenning opplagt ikke kan føre til brann.

Sjekk med kommunen

De som skal til påskefjellet oppfordres til å sjekke de lokale føringene før de tar frem tennstikkene.

– De må sette seg inn i reglene for kommunen, det generelle bålforbudet gjelder hele landet, men den enkelte kommune kan i tillegg ha lokale bestemmelser, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.