Skip to main content

– Brudd på løfte om hjelp

STORE TAP: Et eventuelt nei kan få store konsekvenser for Ramunas Gudas, spesielt når det gjelder dekning av fremtidig tapt arbeidsinntekt. Her er han tilbake på ulykesstedet i Kirkeveien på Haslum.
STORE TAP: Et eventuelt nei kan få store konsekvenser for Ramunas Gudas, spesielt når det gjelder dekning av fremtidig tapt arbeidsinntekt. Her er han tilbake på ulykesstedet i Kirkeveien på Haslum.

Ramunas-advokat Tonje Giertsen mener Yrkesskadeforsikringsforeningen bryter løftene når de sier at den heisskadde mannen likevel ikke har krav på erstatning.

Sommeren 2013 ble Ramunas Gudas fra Litauen alvorlig skadet under arbeid i en heissjakt på Haslum.

– Før møtet med Gudas sist høst, bad jeg uttrykkelig om å få en bekreftelse på at Yrkesskadeforsikringsforeningen er ansvarlig, og at Gudas faller inn under dekningen i yrkesskadeforsikringsloven, forteller advokat Tonje Giertsen i Helland Ingebrigtsen DA.

– Etter de bekreftelsene jeg fikk da, har all korrespondanse gått på å innhente dokumentasjon og kartlegge økonomiske tap for å finne en endelig løsning. De utbetalte også et beløp til Gudas i høst.

Arbeidsgiveren hadde ikke forsikret Ramunas, og i slike tilfeller er det normalt Yrkesskadeforsikringsforeningen som blir ansvarlig.

SAMLESIDE: Her kan du lese alt om heisulykken

Nye toner

I februar hadde hun igjen et møte med advokatfirmaet som representerer Yrkesskadeforsikringsforeningen.

– Fokuset var å hente inn dokumentasjon for å finne ut hvilke varige skader han har fått, samt kartlegge hvilke økonomiske tap han har lidd og kommer til å lide som følge av ulykken – altså et møte som gikk på hvilke erstatningsposter som er aktuelle. Det var aldri noe snakk om at det ikke var noe ansvar. De tok heller ingen forbehold, påpeker hun.

LES OGSÅ: Arbeidstilsynet snur i Ramunas-saken: – Vi burde sjekket mer

– Særregel

Etter møtet sendte advokatfirmaet imidlertid ut et brev:

– De skriver at de har gått gjennom saken på nytt i forhold til ansvar, og mener at Gudas omfattes av en særregel i EØS-samarbeidet.

– De mener regelen medfører at han ikke faller inn under den norske yrkesskadeforsikringsloven, slik at yrkesskadeforsikringsforeningen likevel ikke er rette ansvarlige, sier Giertsen.

LES OGSÅ: Litauiske Ramunas om engasjementet etter heisulykken: – Jeg er veldig rørt

Foreningens advokater mener han i stedet faller inn under lovgivningen i Litauen.

– I september skrev de at de ikke kunne se at han falt utenfor yrkesskadeforsikringsloven.

– Så de skrev det klart?

– Ja. Vi har gått gjennom dette nøye, og mener de har erkjent ansvar og at de gjennom håndteringen av saken hele tiden har ment at han skal ha erstatning, sier Giertsen. Hun mener at de avtalerettslig bør anses bundet av måten de har håndtert saken på til nå.

Nekter intervju

Advokatfullmektig Eli Husjord vil ikke la seg intervjue om avslaget, men svarer bare med en generell e-post. Hun jobber i Riisa & Co og representerer Yrkesskadeforsikringsforeningen.

Her er svaret vi får, 3,5 timer etter at vi har bedt om å få kommentar til brevet som advokat Tonje Giertsen har sendt til dem om avslaget.

– Slik YFF ser det, faller saken i dette tilfellet ikke inn under yrkesskadeforsikringslovens regler. Når man ikke faller inn under lovens regler, vil man heller ikke ha krav på erstatning. Det har vært dialog med Gudas advokat og dette standpunktet er inntatt etter en utredning av saken, skriver advokaten.

Husjord avviser i etterkant å svare på noen spørsmål om avgjørelsen. Et eventuelt nei fra Yrkesskadeforsikringsforeningen vil få store konsekvenser for Ramunas. Trolig må advokaten hans da utvide erstatningskravet, og eventuelt gå mot entreprenøren RVS eller byggherren ABBL.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.