Skip to main content

Brannvesenet oppgitt over alle som spør om de kan grille eller lage bål i skogen

Den tørreste sommeren noensinne har ført til totalforbud mot bruk av åpen ild i skog og mark. Likevel får brannvesenet flere telefoner daglig fra folk som vil grille på bål i skogen.

– Uansett hvor mye informasjon vi Nå er det igjen bål- og grillforbud ringer folk likevel. Men det er ikke noe poeng, svaret er nei, nei og nei, sier fungerende vaktkommandør Morten Bratli på brannvesenets alarmsentral.

Ifølge ham er det alle mulige slags folk som ringer, og har den ene forklaringen etter den andre om hvorfor de bør få tilberede varm mat i skogen. Litt regn, og telefonene om lov til bål kom til brannvesenet .

– Trangen til å grille er muligens større enn vettet, men det er jo en grunn til at vi har innført totalforbud mot all ild. Skogbrannindeksen er «knallrød», sier Bratli.

Søndag formiddag lå skogbrannindeksen i vårt område på 171. I det den passerer 70 anses skogbrannfaren for å være meget stor, og Nå er det igjen bål- og grillforbud .

Opplever krøll på øyene

Ifølge Bratli har antall oppdrag knyttet til gress- og skogbranner roet seg de siste dagene, men mannskapsbilene har fortsatt noen oppdrag daglig fordi folk ikke klarer å følge totalforbudet.

– Det er stort sett skogbranner og tilløp til dette vi rykker ut på. Det er bare ren flaks at det ikke har gått verre de siste dagene, sier Bratli.

Under totalforbudet har man lov å grille på egen eiendom. Der gjelder aktsomhetsprinsippet, det vil si at du selv er ansvarlig for egne handlinger. Men det mange muligens ikke er klar over er at dette prinsippet også gjelder i sokg og mark.

– Du har ansvar for egne handlinger også i skogen, påminner Morten Bratli.

Forøvrig er det ikke noe poeng å ringe oss for å spørre om dere kan grille på tross av at det er totalforbud. Svaret er NEI, NEI og atter NEI.— Oslo 110-sentral (@Oslo110sentral) 22. juli 2018

Brannsjef Anne Hjort i Asker og Bærum brannvesen forteller at totalforbudet virker å fungere ganske bra, selv om de får noen meldinger om folk som ikke klarer å la være å fyre opp bål eller grill.

– Det er færre innbyggere i våre to kommuner enn Oslo, så det kan ha en innvirkning på hvorfor vi ikke har like mange henvendelser, sier Hjort.

– Der vi har opplevd litt tull er ute på øyene. Vi har oppfordret folk til å si fra på en pen måte dersom de ser noen bryte totalforbudet. Men når de får beskjed om å ikke blande seg inn ringer de oss, og da tar vi med oss politiet, fortsetter brannsjefen.

LES OGSÅ: Tørr sommer sørget for at brannmenn tenkte nytt

Og dersom man blir tatt for å bryte totalforbudet kan det bli en kostbar lærepenge.

– Den normale avgjørelsen dersom totalforbudet brytes i Oslo, Asker eller Bærum er et forelegg på mellom 10.000 og 15.000 kroner, avhengig av alvorligheten, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i politiet.

Muligheter for mye regn

Været fremover holder seg slik det har vært i flere måneder, altså varmt og tørt.

– Det fortsetter med sol og sommer, generelt er det svært få endringer i været de neste fem-seks dagene, sier Storm-meteorolog Frode Håvik Korneliussen.

Hans prognoser viser mye sol de nærmeste dagene, men utover i uka blir det noe mer ustabilt på værfronten.

– Periodevis kan det bli mer skyer, og det kan ikke utelukkes en og annen ettermidagsbyge, sier Korneliussen.

TROSSET KOMMUNEN, VANNET HEFTIG:  Trosset kommunen - vannet heftig: – Vi har plantet over 1.000 rododendron

I forbindelse med at skyene kommer, synker også temperaturen noen grader. Inn mot neste helg er det snakk om temperaturen over 30 grader på dagtid igjen.

Men så kommer nedturen. Eller, for noen – blant annet bønder og dyrene deres – er det en real opptur dersom det slår til.

– I prognosene ligger det muligheter for en god del nedbør lørdag, søndag og mandag. Men når vi har hatt lignende situasjoner tidligere i sommer, har vi bare sett at det dårlige været har forsvunnet når de aktuelle dagene nærmer seg. Om det skjer denne gangen også er for tidlig å si, forteller Frode Håvik Korneliussen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.