Skip to main content

Brannvesenet har kontroll på skogbrann i Lommedalen

MYE RØYK: Langs bakken var det åpne flammer, men det var røyken som var dominerende.
MYE RØYK: Langs bakken var det åpne flammer, men det var røyken som var dominerende.

Brannen i Lommedalen ser ut til å være slukket, og helikopteret blir tatt ut av tjeneste etter å ha droppet 100.000 liter vann over brannområdet. Og politiet har gått bort fra teorien om at brannen startet på bålplass.

Det opplyser stabssjef Anders Martinsen i Asker og Bærum brannvesen ved 22-tiden søndag kveld.

– Skogbrannhelikopteret er i ferd med å avslutte sin innsats. Vannet som helikopteret har droppet, har hatt god effekt. Vi er nå over i en etterslukkingsfase, opplyser han.

Brannvesenet og Sivilforsvaret kommer til å bli på stedet natt til mandag og utover mandagen med tilstrekkelige mannskaper.

– Vi antar det ikke vil bli behov for noe aktiv slukkingsinnsats natt til mandag. Mannskapene blir der primært for å passe på at dette ikke blusser opp igjen, sier han.

LES MER: Folk trosser advarsel og fyrer bål

– Så brannen er i prinsippet slukket?

– Det er ikke lenger synlige flammer og røyken er veldig avtagende. Vi har kontroll over situasjonen, sier han.

  • OPPDATERT MANDAG MORGEN: Brannvesenet opplyser at det i løpet av natten har vært drevet med etterslukking. Vakthavende brannsjef Mathias Drange opplyser at brannen ikke er helt slukket, men at det nå «ser bra ut», og at brannmannskapet har kontroll. Han anslår at rundt halvannet mål, med mest gran og furu, er brent. Drange opplyser imidlertid at vind kan føre til at flammer blusser opp igjen.

Fant bålrester

500-600 kvadratmeter, senere oppjustert til rundt halvannet mål, blandet skog har siden 14-tiden brent på Åmotkollen, et høydedrag øst for Aurevann – og mellom Tobonn og Kampen.

– Brannvesenet har funnet en forbrent kaffekjele og rester av en bålplass i området hvor det brenner. Dette kan være arnestedet, men samtidig holder vi muligheten åpen for at dette også kan være et gammelt bål, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i politiet.

Her slipper helikopteret vann over brannen  

Han forteller at det er opprettet sak på forholdet, men at man ikke har noen formening om hvem som kan ha drevet med kaffekokingen.

I området skal det være en bålplass hvor det står en kaffekjele til bruk for markagåere.

Sent søndag kveld slo politiet fra seg teorien om at bålplassen var arnestedet: I en Twitter-melding står det "Bålplassen er ikke arnested, uvisst per nå hvordan/hvor brannen har startet".

Budstikka var i kontakt med politiets operasjonssentral like over midnatt søndag, men ingen kunne si noe om hva som lå til grunn for konklusjonen om at skogbrannen ikke startet på bålplassen.

LES OGSÅ: Kommunene maner til vannings-vett

Helikopter i skytteltrafikk

Polfarer Liv Arnesen har hytte like ved Rognlivann, én kilometer fra brannområdet:

– Her går helikopteret frem og tilbake mellom brannområdet og Rognlivann, hvor de henter vann, sier Arnesen ved 17-tiden.

Hun forteller at hun ikke merker noe til selve brannen.

– Jeg snakket nylig med brannmannskapene, og de mente at de hadde kontroll. Det er ikke noe vind, så det er er jo en fordel, påpeker hun.

 

HENTER VANN: Her henter helikopteret vann fra Rognlivann.
HENTER VANN: Her henter helikopteret vann fra Rognlivann.

– Nødetatene trenger plassen

Vakthavende brannsjef Mathias Drange i Asker og Bærum brannvensen ber innstendig nysgjerrige tilskuere om å ikke ta seg inn i brannområdet.

– Det er mye trafikk av biler og nysgjerrig publikum på Kampeveien. Vi ber folk om å ikke gå inn i området, for nødetatene trenger plassen slik at vi kan jobbe uforstyrret, sier Drange.

I 15.15-tiden kom et skogbrannhelikopter til stedet.

– Det er ikke utfordrende å få tak i vann til slukkejobben nå som helikopteret er her, sier Drange.

I nærheten av skogen som brenner, ligger det tre hytter. Brannvesenet har vurdert at ingen av de tre hyttene er i umiddelbar fare.

 

I tillegg er 15 personer fra Sivilforsvaret ventet inn til brannområdet om kort tid. Brannvesenet har 12 personer i innsats.

– Sivilforsvaret kommer med ATV, slangemateriell og pumper. Deres hovedoppgave blir å bistå med vannforsyning langs bakken, sier Drange.

Knusktørt

De første meldingene om skogbrannen nådde brannvesenets alarmsentral i 14.10-tiden søndag.

 

Det er knusktørt i skog og mark, og brannvesenet har flere ganger advart om den enorme skogbrannfaren. Det er innført totalforbud mot bruk av åpen ild.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.