Skip to main content

Brannvesenet ber om «parkeringshjelp»

TRANGT: Dette bildet er tatt i en boligvei denne vinteren, og viser problemet som oppstår for en brannbil under utrykning.
TRANGT: Dette bildet er tatt i en boligvei denne vinteren, og viser problemet som oppstår for en brannbil under utrykning.

Mye snø på kort tid gjør at brannvesenet ber folk tenke nøye etter hvor og hvordan man setter fra seg bilen.

– Det står om sekunder når vi skal frem, derfor er fremkommelighet viktig for oss, sier beredskapssjef og vakthavende brannsjef Mathias Drange i Asker og Bærum brannvesen.

Han forteller at all snøen som har kommet de siste ukene kan bli en utfordring for de som må parkere i boligveier.

– Det er viktig at folk plasserer bilen sin slik at vi kommer frem med våre brannbiler. Jo smalere veien er, jo smalere blir det for oss å komme frem. Det er krevende for brøytemannskapene når det kommer mye snø, de kan ikke alltid legge fra seg snøen på ideelle steder, sier Drange.

På grunn av at brannmannskapene også trenger plass og tilgang til slanger og annet utstyr på et åsted, kan det bli trøbbel dersom bredden er mindre enn 3,5 meter.

– Folk melder fra

Drange forteller at han og kollegene flere ganger har reist ut for å sjekke fremkommeligheten etter at folk har varslet dem om mulige hindre i form av parkerte biler.

– Folk er flinke til å melde fra hvis de ser det de mener er dårlig plass for våre biler. Det var mange henvendelser i fjor, så langt denne vinteren har det vært noe roligere, sier han.

LES OGSÅ: Brannvesenet ber folk våkne opp etter ny brann i Pinell-radio

Drange forteller at brannvesenet så langt denne vinteren ikke har hatt alvorlige hendelser de ikke har nådd frem til på grunn av sløv parkering, men at de ønsker å være føre var.

Vinterens oppfordring er ikke første gang brannvesenet ber folk tenke på hvordan man parkerer.

Omtrent på denne tiden i fjor møttes Bærum kommune og Asker og Bærum brannvesen for å Vil ha bedre beredskap for å sikre fremkommelighet på småveier.

– Vi ønsker en best mulig beredskap i forhold til innbyggerne, og vi må derfor ha en felles plan med kommune og Statens vegvesen. Vi har erkjent at vi må bli flinkere til å informere beboere om at når det blir mye snø, og dette bare skuffes ut i veien igjen, så blir det et problem. Det samme gjelder parkering langs mindre veier, sa daværende beredskapssjef Sverre Junker i Asker og Bærum brannvesen den gang.

Brannbil måtte snu

I 2017 måtte en Her ble det bråstopp for brannvesenet på vei til et oppdrag fordi en parkert bil sørget for at de ikke kom frem.

– I dette konkrete tilfellet var vi på befaring, så det fikk ingen dramatiske konsekvenser. Hadde det derimot vært utrykning til en boligbrann kunne følgene blitt adskillig verre, sa Sverre Junker den gang.

Da var det bare to uker siden brannvesenet hadde bedt folk holde veier og innkjøringer brede nok så utrykningskjøretøy kunne passere.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.