Skip to main content

Borgen-nabolaget delt i to økonomiske verdener

TODELT: – Forskjellene er større enn jeg trodde, sier Gyrid Mangersnes, her ved Borgenveien som deler området i to. Blokkene til høyre, villaer og småhus til venstre. Se kart nederst i artikkelen for å se hvor bildet er tatt.

Borgenveien går som en økonomisk grense gjennom nabolaget. På den ene siden lever ett av fem barn i lavinntektsfamilie. På den andre siden ett av tyve.

Den ferske rapporten «Livet på Borgen» avdekker de store forskjellene mellom de to sonene som grovt sett ligger på hver sin side av Borgenveien.

– Dette er det mest alvorlige funnet i undersøkelsen, og det er flere lavinntektsfamilier i den ene plansonen enn hva jeg hadde trodd, sier leder for Borgenprosjektet Gyrid Mangersnes. Hun mener det er spesielt utfordrende å bli definert i en slik gruppe i en kommune hvor mange tjener mye.

Relativ fattigdom

– Vi snakker her om relativ fattigdom. Det betegner hva det betyr å leve med begrensede muligheter når du har mange med nesten ubegrensede muligheter rundt deg. Det påvirker opplevelsen, sier Mangersnes.

Borgen-rapporten:

– Så er spørsmålet hvordan det påvirker lokalsamfunnet, menneskene imellom og spesielt barn. Vi vet at barn blir fort flinke med strategier, som å la være å levere bursdagsinvitasjoner hjemme fordi de vet at familien kanskje ikke har råd til presanger. De skjermer de voksne. Vi vet ikke om det er tilfellet på Borgen spesielt, men det er vanlig, sier Mangersnes.

LES OGSÅ:

Asker-ungdom får støtte

Slik er livet på Borgen

Sommerleir og svømming

– Kan Asker kommune gjøre noe for å redusere disse forskjellene?

– Vi har en handlingsplan om bekjempelse av fattigdom med spesielt fokus på barn, og denne planen skal revideres i 2016. Da har vi et helt annet kunnskapsgrunnlag med denne rapporten enn vi hadde da planen først ble vedtatt i 2013. Samtidig er planen mest rettet mot våre tjenester, og er sånn sett litt begrenset i forhold til målet for rapporten. Av konkrete tiltak som gjøres kan vi nevne sommerleir på Hudøy for 90 barn, tilbud om sommerjobb for 8–10 ungdommer, rabatt på billetter til Risenga svømmehall og samarbeid med Asker Aliens om basket-aktiviteter på skolene. Kulturskolen har også noen friplasser for dem som trenger det, sier Mangersnes.

– Planen skal utjevne konsekvensene av at enkelte barn lever i relativ fattigdom, og tiltakene hjelper på den veien. Vi har hatt en del forventninger til Borgen-rapporten, og den er et godt utgangspunkt for vår videre jobb, sier Terje Larsen, konstituert direktør for oppvekst i Asker kommune.

Ikke bare innvandrere

Rapporten opererer med begrepet «internasjonal befolkning», og i Askerlia/Hagaløkka utgjør de 48 prosent med somaliere som den største gruppen. Tilsvarende for Borgen sone og Asker for øvrig er 19 prosent, og polakkene utgjør den største gruppen.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

– Kan det forklare levekårsforskjellene mellom de ulike områdene?

– Det er trolig mer sammensatt. I drabantbyer som ble bygget på 60- og 70-tallet bodde det mennesker med levekårsutfordringer lenge før innvandrerne kom. Så at økonomi har vært en faktor i forskjells-Asker er ikke noe nytt, sier Mangersnes.

– Har du merket mye fortvilelse over de store forskjellene?

– Nei, tvert imot. Det er mange gode nabolag og fellesskap. Men fellesskapene har lite med hverandre å gjøre, sier Gyrid Mangersnes.

LES OGSÅ:

«Middelklassen» er minst i Asker og Bærum

Ingen enkle svar på Borgen-utfordringen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.