Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Borer råk for vinterbading på Kalvøya

VINTER-SPA: Leendert Combee i Asker og Bærum naturistforening elsker følelsen av et kaldt nakenbad om vinteren. Han understrker samtidig at et er viktig å ha varme klær og varm drikke tilgjengelig. - Og ullsokker. Samt ullundertøy, fleece og gode hansker. Og en lue, sier han.

Da fjordisen omsider ble trygg, jublet Leendert Combee. Nå skal han nemlig bore hull i den og hoppe uti.

– Jeg skal ikke benekte at det er kaldt, og man må ha pusten under kontroll. Da klarer jeg opptil flere minutter i vannet, sier Combee.

Han er leder i Asker og Bærum naturistforening, som hvert år søker kommunen om å lage et råk i fjordisen på Solodden ved Kalvøya. Råken blir benyttet til vinterbading av foreningens vinterbadere, men også de som velger å beholde badeklærne på er velkommen.

– Vi er om lag ti stykker som bader jevnlig gjennom vinteren, sier Combee, som understreker at det er «kaldt på en herlig måte».

– Det blir et slags vinter-spa, sier han.

LES OGSÅ: Møter nye venner med mobil badstuvogn

Får noen henvendelser

Ifølge Lars-Kristian Jensen i Bærum kommune er det er søknadspliktig etter Havne - og farvannsloven å bryte råk i isen. Det gjelder ikke for isfiske, der hullet man borer er for lite til å utgjøre noen fare.

– Vi får én til tre henvendelser i året om dette. Noen skal dykke og andre ønsker det til vinterbading, sier Jensen.

For at kommunen skal godkjenne søknaden må råket ligge langt fra den merkede fjordstien og stedet må markeres tydelig slik at ingen ved et uhell faller i det.

Bader tre ganger i uken

Siden fjordisen ble trygg for et par uker siden har Leendert Combee vært på Kalvøya nesten hver dag for å skjære ut isen i små blokker. Når han er ferdig vil naturistforeningen ha en mindre råk på to ganger to meter å bade i.

– Jeg bruker et vanlig bor og isen er 30 centimeter tykk, så det går langsomt, sier han.

I tillegg krever råket mye vedlikehold da det stadig fryser til.

Det arbeidet gjør Combee med glede, for i vintersesongen bader han gjerne tre ganger i uken.

– Her forleden tok jeg et bad mens det gikk noen skiløpere forbi på isen. De ble fristet til å ta med håndkle neste gang de skulle ut på tur, sier Combee, og legger til:

– De som vil bade her på vinterstid må ta kontakt med meg først av sikkerhetsmessige grunner.

Ifølge den erfarne isbaderen får naturistforeningen flere forespørsler hvert år om bruk av ishullet.

– Det er alt fra skøyteklubber som vil øve på hvordan det er å gå gjennom isen til utdrikningslag som tar kontakt for en annerledes opplevelse, sier han.

LES OGSÅ: Badet med nisseluer på julaften

Les flere artikler