Skip to main content

Boligspiral med mange utfordringer

OPP: Alle boligtyper stiger i pris i Asker og Bærum. Det gjør det ikke enkelt å komme inn på markedet. FOTO: KARL BRAANAAS

Det gnistrer av boligmarkedet i Asker og Bærum.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 6. oktober 2015.

Eller rettere, etterspørselen er stor og prisene rekordhøye. Aldri har det vært dyrere å kjøpe et sted å bo i våre to kommuner enn nå.

Og toppen av vekstkurven har vi neppe sett. Rekordlav rente, og utsikter til at den vil holde seg lav i mange år fremover, gjør at mange strekker seg lenger enn langt for å kjøpe drømmeboligen eller –leiligheten.

Bildet er ikke helt entydig. Budstikkas boligbørs viser at det er en prisvekst på 3 prosent på leiligheter i tredje kvartal 2015, mens rekkehus i samme periode har en pluss på 1 prosent.

Les også: Aldri vært dyrere å kjøpe bolig i Asker og Bærum enn nå

Les også: Boligprisene falt i september

Samtidig sank andelsleiligheter og eneboliger med 2 prosent. Veksten har de siste 12 månedene ligget mellom 6 og 14 prosent.

Vanskeligst blir det selvfølgelig for dem som skal inn i boligmarkedet for første gang. For dem ligger listen høyere enn noen gang.

Ofte er det foreldrehjelpen som skiller dem som kommer inn og dem som blir stående utenfor. Er man først i markedet, er man en del av priskarusellen.

Også i Asker og Bærum er det beliggenheten som bestemmer prisleiet. Jo mer sentralt et hus eller en leilighet ligger, desto mer er eiendomskjøpere villige til å betale. Det viser prisene på Bekkestua og Fornebu. Her bygges til rekordpriser.

Les også: Oppussingsobjekt solgt for 2,3 millioner over takst

Les også: ABBL har ikke gitt opp håpet om 100 leiligheter her

En forklaringsvariant kommer fra en kjent eiendomsmegler i Bærum. Han mener prisene i Asker og Bærum stiger fordi selgere er for grådige. Hadde han lagt til deler av sin egen bransje, hadde vi fulgt tankegangen et stykke på vei.

For det er opplagt slik at alle som skal selge, ønsker en best mulig pris. Det er både naturlig og legitimt, og kan knappest kalles grådig.

At selger ofte skal kjøpe nytt i samme område, bidrar til prisforventninger. Vi har aldri møtt en megler som ønsker å dempe forventningene til muligheter og priser. Snarere er erfaringen at meglere så godt de kan skriver opp de objektene som skal selges.

Forklarlig det også, så lenge meglerne er i konkurranse med en rekke andre meglerhus. Og i markedet er det forventninger også til megleren som benyttes.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Boligprisveksten i Asker og Bærum er foruroligende høy. Men det har vi også hørt i mange år. Bankrenten gjør sitt til at mange strekker seg det lille ekstra for å få tilslag på drømmeboligen.

Med dagens rentenivå og fradragsregler, som i realiteten betyr at penger lånes gratis, fristes mange til å låne opp mot tålegrensen.

Et «normalt» prisnivå får vi når det er balanse i boligmarkedet. Det er ikke mye som tyder på at det blir virkelighet i Asker og Bærum de nærmeste årene.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 6. oktober 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.