Skip to main content

Boligprisene vil fortsette å øke i 2016

ØKER STADIG: Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror boligprisene vil fortsette å øke i 2016.
ØKER STADIG: Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror boligprisene vil fortsette å øke i 2016.

Lønnsveksten uteblir, men med billigere lån fortsetter likevel boligprisveksten i 2016.

Ifølge Boligbørsen steg prisene på eierboliger i Asker og Bærum med 9,9 prosent i 2015. Dermed har prisveksten tiltatt betraktelig. I 2014 var økningen til sammenligning kun 1,5 prosent. Prisene vil trolig fortsette å øke også i 2016.

Men inntektsveksten for å betjene høyere boliglån, blir laber. Lønnsveksten blir kanskje under 3 prosent. I tillegg vil prisveksten i samfunnet bli høy – kanskje opp mot 3 prosent. Det er svært uvant for lønnsmottagerne å ikke oppleve noe bedring i kjøpekraften i løpet av et år, men det kan altså skje i 2016.

Likevel bedres boligøkonomien. Norges Bank vil høyst sannsynlig redusere renta i 2016 – kanskje med 0,5 prosentpoeng fra dagens 0,75 prosent. Bankene kan altså praktisk talt slippe å betale for å låne hos sentralbanken.

Prispress med lånte penger

Bankkundene får neppe like stor glede av rentenedgangen. Innskuddsrenten kan ikke settes ned stort mer. Da kan utlånsrentene heller ikke reduseres særlig mye.

Likevel blir boliglånene billigere. Nye boligkjøpere kan da låne mer. I budrundene møtes de med saftigere lånebevis. Noe nybygging er det, men først og fremst vil konkurransen med lånte penger presse boligprisene videre opp – dog ikke like sterkt som i 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.