Skip to main content

Boligekspert: Slik vil boligprisene stige neste år

Vekst neste år: Kåre Elnan, partner i Prognosesenteret, tror på mer boligvekst neste år. FOTO: KARL BRAANAAS

Kåre Elnan fra Hvalstad, partner i Prognosesenteret tror boligprisene i Asker og Bærum vil øke med rundt to prosent i 2016.

– Asker og Bærum er svært attraktive boområder og boliglånsrentene blir enda litt lavere neste år. Kommunene er ikke blant dem som blir rammet hardest av oljebremsen, men det er fortsatt relativt mange som jobber enten for oljeleverandører eller i oljeoperatøradministrasjon.

LES OGSÅ: Julefreden har senket seg over boligmarkedet: Billigste bolig 1,6 mill – dyreste 32 mill

– Jeg tror derfor prisveksten blir lavere enn i pressområdene i byene, men ikke langt unna landsgjennomsnittet, mener Elnan.

LES OGSÅ: – Det er den dyreste eiendommen som er omsatt i Heggedal

Nyboligmarkedet tåler mye

– Hva tror du om nyboligmarkedet?

– Ettersom det først og fremst er tilbudssiden som begrenser boligbyggingen, kan både etterspørselen og potimismen falle relativt mye før det gir negative utslag i nyboligmarkedet, sier Elnan.

LES OGSÅ: Uten skoler ingen boliger

Bankenes rolle

Elnan tror potensielle innstramminger i bankenes utlånspraksis (for både byggelån og boliglån)

antageligvis representerer større risiko enn økende arbeidsledighet og lavere lønnsvekst.

LES OGSÅ: NHO-styreleder: – Innstramming nå er helt feil medisin

Kan merke ringvirkningene

– I hvor stor grad vil oljenedturen og nedbemanning få effekt på boligprisene i 2016?

– Hittil har olje nedturen først og fremst rammet boligmarkedene i Rogaland. Men resten av Vest- og Nordvestlandet, og etterhvert resten av landet, vil få merke ringvirksningene fra oljenedturen i større grad i 2016. Boligprisene ventes i snitt i Norge å øke med 3,5 prosent neste år.

– Men det vil gå vesentlig bedre i hovedstadregionen og i fylkene med mindre eksponering mot olje. I flere fylker har arbeidsledighetsraten faktisk avtatt det siste året, og for landet sett under ett er sysselsettingen fortsatt økende. Selvom 2016 blir et tøffere år for norsk økonomi, vil enda litt lavere renter og sentralisering kunne bidra til vekst i prisene på omsatte boliger, selv realprisveksten (fratrukket inflasjon) blir nær null.

Fortsatt attraktive

– Hva slags typer boliger tror du vil øke mest i pris?

– De boligene som ventes å øke mest i pris er sentrums/kollektivnære leiligheter i områder der prisnivået fortsatt er oppnåelig for de fleste.

Han tror presset blir størst og prisene trolig vil stige mer i Oslo Øst, Skedsmo, Nittedal, Røyken og Drammen. Ikke minst fordi prisene der i utgangepunktet er mer oppnåelig for et flertall.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.