Skip to main content

– Blir ikke russ uten buss

PRØVER Å SYNKRONISERE: Tyve dager igjen før russekåringen er det fortsatt litt å jobbe med på dansene som skal vises frem. - Vi går for gull, sier Kristian Sneddon (18) fra Haslum (hvit genser). Emilia von Rozycki foran instruerer og viser.
PRØVER Å SYNKRONISERE: Tyve dager igjen før russekåringen er det fortsatt litt å jobbe med på dansene som skal vises frem. - Vi går for gull, sier Kristian Sneddon (18) fra Haslum (hvit genser). Emilia von Rozycki foran instruerer og viser.

Det holder ikke lenger å løpe rundt i russedress og rope «sjikkelakke». I hvert fall ikke for 2015-russen fra Asker og Bærum.

Klokken i sal 2 på Elixia, Ullevål viser 10.30: 16 av guttene på russebussen «Strattonites» har kommet hit for å øve inn fire dansenummer som skal sikre dem prisen «årets show» på kåringen for Bærumsrussen den 23. april.

De som kommer for sent, er negative i oppførselen eller kommer med spydige kommentarer, får anmerkninger av dansekoreograf Emilia von Rozycki.

– Utfordringen er å få alle til å skjerpe seg samtidig. Dansingen krever mye tid og at de tar det seriøst, sier hun bestemt.

Hun og hennes medkoreograf Tonje Cappelen får ingenting annet enn heder og ære for innsatsen de legger ned. Til nå har de brukt 30 arbeidstimer på å få armene og beina på guttene til å bevege seg i takt med hverandre og musikken.

– Vi tar strippesangen da, gutter! kommanderer stemmen til Emilia, koblet opp på anlegget via en mygg inne i speilsalen.

Hun setter på Britney Spears-låtn «Womanizer» og teller opp. Samtidig jobber resten av guttene på «Strattonites» på bussen, som står parkert på Hønefoss. Påskeferien er siste innspurt med jobbing før russetiden er i gang. Bussen er ennå ikke sprayet.

Tar det på alvor

De venter i det lengste med å avsløre konseptnavnet.

– Alle på bussen har skrevet under på en kontrakt som sier at den som avslører konseptnavnet før tiden, må punge ut med 10.000 kroner. Det er for at alle skal ta det alvorlig, forteller Kristian Sneddon (18) fra Høvik.

Han går media og kommunikasjon på Rosenvilde videregående. De andre på bussen går på Nesbru, Stabekk og Kristelig Gymnasium i Oslo. – Vi er en skikkelig fin gjeng nå. Det er samholdet i gruppa som jeg kommer til å huske. Sånn sett tror jeg det er verdt pengene, sier han.

Hvert medlem på «Strattonites» har punget ut en egenandel på 30.000 kroner. I tillegg kommer kostnader til russeklær, dekknavnklær og konseptklær.

Selve russefeiringen er heller ikke medregnet. – Jeg vet om busser hvor folk må betale minimum 100.000 kroner hver for å bli med. Det er helt sjukt, sier Kristian.

– Må ha buss

«Strattonites»-gjengen slapp dekknavnet sitt i september. Siden da har de deltatt på dugnader for å tjene inn penger til bussen.

– Vi har samlet søppel og stått som vakter på Telenor Arena flere ganger. Der får vi rundt 100 kroner timen per person og jobber ofte fra 10 om morgenen til klokka 2 på natten, sier Kristian.

Guttene tror at det er stor forskjell på å være russ i 2015 kontra for ti år siden.

– Det er blitt mye dyrere og det er mye press på russen nå. Det er mange som bryter ut og ikke velger å bli med på buss for å spare pengene. Da spør de ofte de som er på buss om de får rulle med de for en mindre pengesum. Jeg tror man går glipp av ganske mye om man ikke er på buss. Man er ikke russ uten buss, mener Nils Petter Edwinson (18).

Snus-gris

I Asker er jentene på bussen «Føniks» i full gang med å dekorere bussen innvendig når Budstikka titter innom. De har selv malt bussen innvendig, trekket om setene og pusset og vasket vekk russefeiringen fra året før.

– Det var snus overalt da vi tok over. Skikkelig ekkelt. Men nå kommer det til å bli fint, sier bussjef Cilje Olaussen (18).

FIKSER SELV: Jentene på russebussen med dekknavnet "Føniks" har lagt inn 20.000 kroner hver for bussen. De har selv trukket om setene, malt og dekortert bussen innvendig med egyptisk tema. Foto: Karl Braanaas

De hevder å være i god rute til tirsdag, når bussen skal inn på helsesjekk. – Vi får hjelp i dag til det ene aggregatet. Noen hadde vært og helt bensin på det når det skulle være diesel, eller omvendt, forklarer hun.

Hannah Narum-Hanssen og Emilie Kristeng maler svarte symboler med tynn pensel i bussen. De synes, i likhet med guttene på «Strattonites» at russetiden er i overkant dyr. – Vi betaler rundt 6.000 kroner bare for klærne. Hvis man skal ha navnet på genseren og logoen til bussen på, så koster det ekstra. For en hettegenser med logo og navn blir det fort 10.000 kroner, forklarer Emilie.

Selv har hun 6 gensere til russetiden. – Men er det verdt det?

– Jeg håper det. Og så blir det gøy å ha klærne i ettertid. Men det er ikke sånn at det er mamma og pappa som betaler her. Alle er flinke til å jobbe inn pengene selv, sier hun.

  • Russen i Asker har sitt show og sin kåring 22. april på Holmenskjæret.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.