Skip to main content

Ble deprimert og ME-syk av sjefsjobben

DUO: Marit Skaftnesmo (t.v.) fra Mellom-Nes har utviklet et godt forhold til karriereveileder Mette Holmen i DI Gruppen, gjennom den tunge tiden. Nå håper hun å kunne bidra på samme måte overfor andre som havner i en lignende situasjon. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS
DUO: Marit Skaftnesmo (t.v.) fra Mellom-Nes har utviklet et godt forhold til karriereveileder Mette Holmen i DI Gruppen, gjennom den tunge tiden. Nå håper hun å kunne bidra på samme måte overfor andre som havner i en lignende situasjon. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

Marit Skaftnesmo fra Asker ble syk av jobben som innkjøpssjef. Nå vil hun bruke erfaringene fra den mørke perioden til å hjelpe andre.

Tobarnsmoren fra Mellom-Nes trodde hun hadde sikret seg drømmejobben, da hun ble ansatt som innkjøpssjef i et raskt voksende entreprenørfirma et annet sted i landet.

I stedet ble hverdagen snudd på hodet: Hun ble deprimert, sov knapt om natten og mistet både selvtilliten, humøret og appetitten.

Kjørte konsekvent på rødt lys

– Jeg var forberedt på strenge krav, og gjorde hva jeg kunne for å svare til forventningene. Jeg jobbet dag og natt, men fikk stadig høre at det ikke var godt nok. Da jeg ble tildelt HMS- og personalansvar ble jobben altoppslukende; jeg hadde hverken tid til familien eller meg selv, forteller tobarnsmoren åpenhjertig.

En biltur, som fort kunne endt i en katastrofe, ble snarere et vendepunkt til det bedre, sier hun.

– Jeg kjørte gjennom byen med en representant for bedriftshelsetjenesten. I motsetning til meg la hun merke til at jeg konsekvent kjørte på rødt lys. Da innså jeg at jeg måtte gjøre noe. Jeg kunne ikke leve med at min situasjon kunne komme til å ramme andre, sier hun.

Fikk ME-diagnose

Det skulle hun ikke komme til å angre på. Møtet med sin nye fastlege på Snarøya ble første steg på veien tilbake til arbeidslivet.

Legen diagnostiserte Asker-kvinnen med ME (kronisk utmattelsessyndrom) og erklærte henne arbeidsufør på ubestemt tid. Etter en stund meldte Skaftnesmo seg på det omdiskuterte kursprogrammet Lightning Process, som tar mål av seg å kurere ME-syke.

– Gjennom en omlegging av kosthold, trening, psykomotorisk fysioterapi og deltagelse i Ligtning Process-kurset forandret jeg tankemønsteret mitt, og fikk lyst til å prøve meg i arbeidslivet igjen, forteller hun.

LES OGSÅ:Jobbtrening gir trivsel

Deltok på DI-kurs

Med hjelp fra Nav-kontoret i Asker sikret hun seg en plass på DI gruppens veivalgskurs (se faktaramme).

– Marit var åpen om at hun trengte hjelp for å komme seg videre, og hadde motivasjonen som skulle til for å klare det, sier karriereveileder Mette Holmen i DI gruppen.

– Under kurset kom det frem at Marit hadde en stor interesse for nettopp karriereveiledning. Jeg anbefalte henne å ringe til relevante bedrifter i et forsøk på å skaffe seg en praksisplass, forteller Holmen.

Mette Manus: – En vinn vinn-situasjon  

Skaftnesmo kontaktet daglig leder Mette Manus ved Manus Motivation Group i Sandvika, som tok Asker-kvinnen inn i varmen uten å nøle.

– Jeg fikk en intuitiv følelse av at hun ville bidra positivt, og har ikke angret på at jeg lyttet til magefølelsen, sier Manus til Budstikka.

Selv om Manus har stilt arbeidsplassen til disposisjon vederlagsfritt, sier at hun har fått mye igjen for å åpne dørene for Skaftnesmo.

– Flere av mine kunder opplever noe av det samme som Marit har vært igjennom. Hun har bidratt enormt med sine erfaringer. Det har vært en vinn vinn-situasjon for oss begge, sier hun.

– Jeg er den første til å anbefale andre næringsdrivende å gripe sjansen om den byr seg, legger hun til.

Søker jobber

Det velfungerende samspillet mellom ulike offentlige instanser og det private næringsliv bør tjene som eksempel for hvordan man bør møte slike situasjoner, mener Manus. Etter åtte uker i praksis i Sandvika er Marit omsider på vei tilbake til arbeidslivet.

– Jeg føler meg endelig klar for arbeidslivet igjen, og er i full gang med å søke jobber, sier Skaftnesmo.

– Forhåpentligvis kan jeg bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre som havner i en lignende situasjon.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.