Skip to main content

Blåskjellmiddagen kan gi diaré og magesmerter

LIGG UNNA: Blåskjellvarselet er rødt denne uken. Det har det vært hele våren.

Denne uken er blåskjellene som giftige i hele distriktet.

Sen solrik påske innbyr til vårlig vandring langs strendene. Men man må ikke falle for fristelsen til å plukke med seg blåskjell til middagen inn mot helgen.

Mattilsynets blåskjellvarsel lyser rødt for Oslo, Asker og Bærum. Algegiften DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) opptrer i prøvene for uke 14 «betydelig over faregrensen».

Denne kan forårsake diaré og magesmerter. Ukens varsel varer til og med langfredag og er basert på prøver tatt i Vollen.

Nærmeste trygge blåskjellvarsel er Egersund.

Vanskelig å finne skjell

Samtidig er det nesten ikke skjell å finne i fjorden nå.

Da var det to gode årsaker til at skjellene som ble serverte under den årlige Skjælsøndagen i Vollen, ikke var lokale.

En krabat som kan utgjøre en trussel mot blåskjellbanker, er stillehavsøstersen. De har i flere år vært å finne mange steder i Asker og Bærum, og smaker godt.

Østers til middag? Ikke uproblematisk

Men måltidet blir på egen risiko. Mattilsynet har ikke eget østersvarsel.

"Blåskjellvarselet er ansett som en indikatorart for de fleste typer skjell," skriver Mattilsynets nettside, Matportalen.no - "men det er ennå ikke tatt nok paralelle prøver av de to artene til å konkludere med at dette også gjelder for stillehavsøsters."

SKREKKØSTERS: Denne er høstet på Brønnøya.

Østers kan i tillegg til algetoksiner inneholde norovirus. Også dette gir diaré. Noroviruset dør ved koking eller steking, men det er usikkert om damping har tilstrekkelig effekt.

Algetoksinene forsvinner derimot ikke ved varmebehandling.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.