Skip to main content

Billingstad trelast er ikke som kjedebutikkene – det er ikke interiøret heller

GOD PLASS: De unge gutta som jobber på Billingstad trelast tilhører den digitale generasjonen. Men jobben er det maskinelt og manuell arbeid som gjelder. Pluss litt frisbee-kasting når kundene er andre steder. ALLE FOTO: EVA GROVEN
GOD PLASS: De unge gutta som jobber på Billingstad trelast tilhører den digitale generasjonen. Men jobben er det maskinelt og manuell arbeid som gjelder. Pluss litt frisbee-kasting når kundene er andre steder. ALLE FOTO: EVA GROVEN

Sommer-vikarene er født i den digitale tidsalder. Kontorutstyret er fra 60-tallet. Likevel passer de som tre og spiker.

– Det er jo et kult kontor, smiler Brian Mørk (18).

Han sitter bak en pc på kontoret til Billingstad trelast på Billingstadsletta. Bortsett fra nettopp pc-en og en nyinnkjøpt vannkoker er det ingen ting på kontoret som er yngre enn Brian selv. Mesteparten er faktisk fra slutten av 1960-tallet, da Asker-firmaet flyttet inn i sine nåværende lokaler.

LES OGSÅ: Norges første luseklinikk er åpnet i Asker

Telefon med nummerskive

– Jeg hadde sett en sånn telefon der man snurrer på skiven for å ringe, men jeg hadde aldri brukt en før jeg begynte å jobbe her. Det er litt rart å ringe på den måten, sier Brian.

Enda merkeligere synes han kaffe og te-maskinen er. Forløperen til dagens kaffemaskiner var et vanlig syn på 70-tallet. Te med sitron var en hit.

– Det er litt dumt at den ikke virker, legger Brian til.

LES OGSÅ: Brødre i blod og business

Mekanisk regnemaskin

Noe av det som er mest annerledes på Billingstad trelast sammenlignet med for eksempel den Løvenskiold-eide Maxbo-kjeden, er bruken av mekaniske regnemaskiner og fraværet av skanning av varer.

Her må unggutta skrive ut kvittering for hånd og lære seg å bruke en regnemaskin som for lengst har gått ut på dato andre steder.

– Det tok litt tid før jeg forsto hvordan jeg skulle bruke maskinen. Men nå går det veldig greit. Den er mer praktisk og raskere i bruk enn vanlige kalkulatorer, mener Jostein Eriksen (21) fra Hvalstrand.

I motsetning til Brian er han fast ansatt på trelasten.

– Jeg har jobbet her siden jeg var 12–13 år. Det har ikke vært mye forandring her på den tiden, ler han.

LES OGSÅ: Mathias (22) er norgesmester i kjøttfag

Hyller som holder

Det er ikke bare på kontoret på Billingstadsletta at interiøret er intakt fra 1960-tallet.

Hyllene der plank, lekter, panel, lister og annen trelast ligger sirlig plassert etter dimensjon og treslag er også fra bygget ble satt opp.

– Det ville nesten blitt en umulig jobb å bytte hyller her nå. For det er så mange hyller og så mange forskjellige typer trelast. Dessuten fungerer de gamle hyllene helt perfekt, sier Gorm Wathne Andersen, tredje generasjon i Billingstad trelast.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.