De to mennene er i en alder da de fleste taggere trolig har funnet seg andre uttrykksformer og oppgaver i livet, nemlig 26 og 24 år gamle.

Mennene luftet sprayflaskene sine en lørdagskveld i september i fjor. Mens de to holdt på ved Billingstad stasjon, kom et ektepar av toget etter et restaurantbesøk i Oslo.

Nyheter fra Billingstad

Svimet rundt

Paret så de to gå på kryss og tvers av veien et stykke foran dem. De så minst en bærepose, og det luktet maling. Da de kom nærmere, så de at de tagget tre bokstaver i rødt og svart på ulike steder langs veien.

Ved Biltilsynet på Billingstad tok paret igjen mennene. En av dem var da inne i en hage for å tagge.

De to bestemte seg for å varsle politiet. Mannen løftet telefonen til øret, noe mennene skal ha sett.

– De ropte at paret ikke måtte ringe politiet, da ville de "ta dem", heter det i dommen.
Dette gjorde naturlig nok ekteparet redde.

Patrulje like ved

Men politiet hadde allerede blitt varslet og tilfeldighetene gjorde at en patrulje var rett i nærheten. Ekteparet kunne derfor peke ut taggerne bare 50 meter unna.

– De ble rett og slett tatt på fersk gjerning, står det i dommen.

26-åringen som kommer fra nærområdet, og en 24 år gammel mann fra Oslo, ble pågrepet og måtte overnatte på glattcelle hos politiet.

Den 26 år gamle mannen hadde sort maling på hendene og 24-åringen rødmaling. På 24-åringens mobil var det diverse bilder av tagging.

På tross av disse bevisene nektet de to i retten for å ha tagget.

– Retten fester ingen lit til deres forklaringer om at de ikke drev med tagging denne kvelden, skriver dommerfullmektig Lars Fredrik Styren.

Glattcellerabatt

For dette er de dømt til 7.500 kroner i bot for skadeverk, og 3.000 kroner i saksomkostninger hver seg. Bøtenivået tar noe hensyn til at de to fikk seg en natt på glattcelle.

Grunnen til de høye saksomkostningene er at bevisene mot de to beskrives som overveldende, og at høye saksomkostninger er ment å ha en allmennpreventiv effekt overfor taggermiljøet. Der er det tradisjon for å nekte straffskyld selv om bevisene er sterke.

Budstikka er ikke kjent med hvorfor de to ikke var tiltalt for trusler mot ekteparet som varslet.