Skip to main content

Bestemor tar vaksine

For å være på den sikre siden dro Elisabeth Sommerfelt (64) til Vaksinasjons- og smittevernkontoret i Asker og vaksinerte seg mot meslinger.

Sommerfelt fra Heggedal var sikker på at hun var ferdig med å vaksinere seg mot barnesykdommer.

– Men så leste jeg i Budstikka om oppblomstring av meslinger og kikhoste, da så jeg blant annet at vaksinen for kikhoste ikke varer livet ut for dem som har tatt den tidligere. Du trenger faktisk påfyll hvert tiende år. Derfor dro jeg hit og sikret meg begge vaksinene, forteller pensjonisten.

Vi møter henne på Asker kommunes vaksinasjonskontor i Kulturhuset i Asker.

– Jeg tilhører en gruppe pensjonister som reiser mye og jeg har ikke tenkt på at meslinger har vært utbredt de siste årene. Dessuten finnes det folk rundt meg som ikke er vaksinert, jeg tenkte også at jeg kan være et forbilde for dem, sier Elisabeth Sommerfelt.

LES OGSÅ: Da andre ble syke, ombestemte foreldrene seg

– Farligere enn jeg trodde

Hun mener at de som ikke vil vaksinere seg ikke tar nok hensyn til seg selv, barna og omgivelsene.

– Meslinger er faktisk mer farlig enn hva jeg var klar over, sier Sommerfelt.

Før vaksinen ble tatt i bruk på slutten av 60-tallet opptrådte store meslingepidemier omtrent hver tredje år.

Ifølge Folkehelseinstituttet er meslinger en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og samtidig den alvorligste av barnesykdommene.

Meslinger kan både føre til hjerneskade og dødsfall. Meslingvaksinen har vært inne i det norske barnevaksinasjonsprogrammet siden 1969. Barna tilbys første vaksine når de er 15 måneder gamle, og neste i 12-13-årsalderen.

Større pågang

Alle barn som blir født i Norge, får tilbud om å være med i Barnevaksinasjonsprogrammet.

Hensikten med vaksinasjon er å oppnå immunitet uten å måtte gjennomgå sykdommen først, med den risiko det innebærer.

Inne på helsestasjonen i Asker møter Elisabeth helsesøster Marit Engen Nesset.

– Vi har merket større pågang den siste tiden. Etter at det ble mer skriving om meslinger, kikhoste og vaksinasjon er det blant annet flere voksne som har kommet hit for å vaksinere seg. De fleste som kommer hit er født før 1969 da meslingvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Mange er usikre på om de har hatt sykdommen, og derfor velger de å vaksinere seg, sier Engen Nesset.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.