Skip to main content

Ber folk forberede seg på kraftige regnbyger

VÅTT: Slik så det ut i Heggedal etter styrtregnet som kom over Asker og Bærum i august for to år siden. Denne helgen kan det igjen bli lignende tilstander på grunn av mye nedbør.

Det er ingen grunn til å legge de store planene utendørs i helgen, med mindre du vil bli søkkvåt. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel.

(se bildeserier fra flommene de siste årene nederst i saken)

– Det kommer et nedbørssystem sørfra som skal bevege seg over Østlandet. Det blir til tider kraftige regnbyger, og det er en grunn til at vi har sendt ut farevarsel, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan hos Meteorologisk institutt.

Farevarselet gjelder i hovedsak fredag og lørdag, og Biseth Granan sier det er vanskelig å si noe eksakt om når nedbøren vil være på det mest intense. Men han er klar på at det kommer regn, og at det i perioder vil komme intense regnbyger på kort tid

– I de kraftigste bygene snakker vi om mellom 15 og 25 millimeter nedbør i timen. Slik det ser ut nå kommer de fra sent fredag kveld og frem til lørdag formiddag, sier Biseth Granan.

ANBEFALT LANGLESING: På én dag i august ble det meldt inn 2.000 flomskader i Asker og Bærum: – Det kan jo ikke komme igjen, dette her

– Sjekk takrenner

Vakthavende Storm-meteorolog, Ina Ynnesdal, ber folk ta forholdsregler før griseværet starter.

– Med tanke på den tørre sommeren vi har hatt, har bladene falt av mange trær allerede. Man må sjekke at kumlokk og takrenner ikke er tett, dette er jo ting man gjerne glemmer gjennom sommeren, sier hun.

LES OGSÅ: Boligsameie investerte i flomport: – En brutal erfaring for to år siden

Ifølge Ynnesdal begynner nedbøren allerede torsdag, men da i litt mildere former, før det drar seg til når helgen starter.

– Lavtrykket blir liggende gjennom helgen, og sørger for skyer, regn og en liten mulighet for torden. Torsdag og lørdag har høye døgnverdier, da kan det komme så mye som 40 millimeter nedbør i løpet av et døgn, sier Storm-meteorologen.

– Det er fare for overvann og lokale oversvømmelser, supplerer Espen Biseth Granan hos Meteorlogisk institutt.

Når helgeværet er over viser de foreløpige prognosene at det dreier over til vestavær, noe som innebærer at Østlandet havner i le for både regn og vind.

Rundt huset og opp på taket

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i forsikringsselskapet Gjensidige har ikke inntrykk av at folk er noe sløvere på tampen av sommeren enn ellers når det gjelder å forberede seg på mye nedbør.

– Når det har vært så lang periode med godvær som det vi har hatt nå, kan det være at folk har glemt uteområdene. Men det er et viktig poeng å ta en runde rundt og oppå huset for å sjekke at det ikke har hopet seg opp med løv, rusk og rask der vannet skal renne, sier Rysstad.

Han har Øker på med nedbør utover kvelden.

– Da var det også styrtregn, slik det er meldt nå. Derfor kan vi ikke si for mange ganger at man må ta forholdsregler, sier Rysstad.

SEPTEMBER 2017:

Lomma rant over etter intens nedbør

AUGUST 2016:

Her er lesernes uværsbilder

Se bildene fra vannkaoset  

SEPTEMBER 2015:

Torsdagens flombilder fra Heggedal og Asker

Bildeserie fra torsdagens nedbør i Bærum 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.