Skip to main content

Belset-rektor skal løpe i 12 timer for regnskogen

SLITEN: Even Nedberg klarte nesten 85 kilometer i regnskogens tegn.
SLITEN: Even Nedberg klarte nesten 85 kilometer i regnskogens tegn.

Langdistanseløping er vondere og vondere frem til et visst punkt, og etter det blir det ikke verre, mener Even Nedberg, som oppfordrer elevene til å vedde på hvor mange «Belset-runder» han klarer på 12 timer.

NRKs direktesendte TV-aksjon retter seg i år mot Regnskogfondets arbeid med å redde regnskog. Ifølge kanalen skal midlene fra årets TV-aksjon redde et regnskogområde større enn hele Norge og Danmark til sammen.

I den anledning ønsket rektor ved Belset skole, Even Nedberg, å gjøre noe ekstra for å skape blest om saken. I samråd med FAU, kom de frem til en artig variant for å samle inn penger.

Nedberg, til daglig en aktiv hobbyløper, skal forsøke å gjennomføre et tolv timers langt løp rundt skolens tre kilometer lange «Belset-runde».

Elever og foresatte ble oppfordret gjette hvor mange runder rektoren ville klare, og legge ti kroner inn i «veddemålet». Vinneren får en kinobillett – og resten av pengene går til tv-aksjonen.

– Jeg hører at det hviskes litt rundt om i gangene her på skolen om hva elevene har tippet, men jeg prøver å blokke det unna. Jeg vil ikke bli anklaget for kampfiksing, sier Nedberg.

OPPDATERING: Da Budstikka besøkte løperen like før klokken 09.00 søndag morgen, var han allerede i gang med runde to. Klokken 13.05 hadde rektor Nedberg løpt nærmere 40 kilometer - og kunne melde om svært god form så langt. Med seg hadde han fått en elev, som selv nærmet seg 37 kilometer søndag formiddag.

OPPDATERING 2: Da Budstikka snakket med Nedberg klokken 19, var han akkurat kommet i mål. Dette ble det endelige resultatet:

  • 32 runder - eller 84,7 kilometer - på 10 timer og 10 minutter.
  • Den spreke rektoren innrømmer at han har hatt kramper i låret siden han passerte 3 mil, og at han har hatt litt problem med å holde jevn temperatur. Ellers er han godt fornøyd.
  • - Bare fire av rundene har jeg løpt alene. Resten har jeg hatt følge av elever, foreldre og venner - en elev løp en marathon med meg. Det har vært kjempefint, men nå gleder jeg med til  å ta en dusj og spise pizza,  forteller Nedberg.

– Skal klare oppgaven

Selv er rektor Nedberg trygg på at han skal klare å holde ut hele konkurransen, som var planlagt fra kl. 09.00 til 21.00 søndag.

– Jeg kommer ikke til å spå antall runder jeg klarer, men jeg føler meg komfortabel med å klare meg igjennom de tolv timene, sier Nedberg, som er godt vant til treningsturer på ni mil.

– Løping er på mange måter avhengighetsskapende, og der mange jakter høyere fart, jakter jeg lenger og lenger distanse. Sistnevnte er letter, for der handler det bare om å holde ut, ler Nedberg.

  • LESERINNLEGG: - Høstens viktigste gåtur

Håper på «hjelperyttere»

Underveis håper rektoren på støtte fra elever og foresatte, spesielt i tidsrommet mellom 15- og 17.00.

– Når mørket begynner å komme, samtidig som at smerten er på sitt verste, er det veldig fint med litt moralsk støtte. Det er flere som har signalisert at de vil komme, og noen har til og med sagt at de vil løpe litt sammen med meg. Det er veldig hyggelig, sier rektoren.

– Er det ikke verst på slutten av løpeturen?

– Det er litt spesielt akkurat det der. Langdistanseløping er vondere og vondere frem til et visst punkt, og etter det blir det ikke verre, svarer han, og ler. 

Selv om han er godt vant til å takle melkesyre og slitne muskler, så lover ikke rektoren at han vil gjennomføre for enhver pris.

– Om jeg merker at jeg er i ferd med å skade musklene, så kommer jeg nok til å bryte. Dette er ingen konkurranse.

LES OGSÅ: Pia og Nora: – Vi trenger trærne

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.