Skip to main content

Bekymring over at UP forsvinner fra Asker og Bærum

FLERE TATT: Flere bilister måtte nok en gang punge ut i Professor Kohts vei på Stabekk. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

I sommer forsvinner Utrykningspolitiet (UP) fra veiene i Asker og Bærum. Trygg Trafikk og det lokale politiet er bekymret.

Fra 1. juli 2016 skal Utrykningspolitiet ikke lenger ha tjeneste i Asker og Bærum. Dette skyldes en intern omorganisering i UP, som følge av at antall politidistrikt nå er blitt færre. Trygg Trafikk frykter for konsekvensene.

– Det at UP forsvinner fra Asker og Bærum mener vi kan være feil utvikling. Det betyr at det blir mindre polititjeneste, og det er veldig uheldig. Dette ser vi på som veldig negativt, sier Unni Knutli, som er Trygg Trafikks distriktsleder for Oslo og Akershus.

– Vi er spent på om det lokale politiet i Asker og Bærum har ressursene til å dekke opp for dette, legger hun til.

LES OGSÅ: Politiet står ofte de samme stedene: – Viktig å gjenta kontroller

– Litt bekymret

Stig Wettre-Johnsen er leder for fellesoperativ seksjon ved politiet i Asker og Bærum. Han sier at det lokale politiet nå er i en vanskelig situasjon.

– Vi har ikke ressurser, i hvert fall ikke den første tiden, til å erstatte UPs innsats. Dette er jeg litt bekymret over, sier Wettre-Johnsen.

BEKYMRET: Stog Wettre-Johnsen ved politiet i Asker og Bærum ser mørkt på at UP forsvinner.

– Det er krevende å skulle levere det samme, eller helst mer, men med mindre ressurser, legger han til.

Wettre-Johnsen er mest bekymret for de rene fartskontrollene der politifolkene står på ett sted, såkalte stasjonærkontroller. Men også kontroller som utføres fra biler langs veiene, vil det bli færre av.

– Det blir nok mindre av alt. Og det burde bekymre flere enn bare politiet. UP gjør en veldig viktig jobb med å luke ut fartssyndere og verstinger, sier Stig Wettre-Johnsen, som håper på noe hjelp fra trafikkorpset sentralt i Oslo.

DYRT Å SYNDE I TRAFIKKEN: Dette koster det deg å bryte trafikkreglene  

Deler bekymringen

Politioverbetjent og tidligere distriktsleder i UP, Anne Grethe Bakkegaard, er også bekymret.

– Jeg frykter nok at dette kan gå ut over politiets trafikksikkerhetsinnsats i dette området, blant annet at det blir vanskelig å opprettholde den samme kontrollintensiteten rettet mot fartsovertredelser og farlig adferd. Men det gjenstår selvsagt å se, sier Bakkegaard.

LES OGSÅ: 13 bøter og én anmeldelse etter UP-kontroll

 

– Ingen utveksling

Årsaken til at UP nå faser ut sin virksomhet her, skyldes at Asker og Bærum nå er en del av Oslo politidistrikt, som har og har hatt sitt eget trafikkavsnitt og sin egen innsats på området.

– Det betyr ikke at vi ikke vil ha kontroller i Asker og Bærum, men vi er enig med Politidirektoratet og Oslo politidistrikt om at vi ikke har utveksling av mannskaper i Oslo og Asker og Bærum, sier UP-sjef Runar Karlsen.

– Dette inngår i en omfordeling av ressursene til UP, ved at ressursene vil bli fordelt mer likt i landet enn tidligere. Det blir noe mer på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge, og noe færre på Østlandet, legger han til.

LES OGSÅ: Trygg Trafikk: – Skulle ønske politiet gjorde mer

Får tilbake mannskaper

Utrykningspolitiet har ikke en egen styrke, men baserer seg på utveksling av mannskaper fra distriktene de opererer i. Polititjenestemennene har da en tjenestetid i UP før de vender tilbake til sitt eget distrikt. Siden Oslo ikke har vært en del av avtalen, så blir det heller ingen utveksling mellom Asker og Bærum og UP i tiden fremover. Likevel tror Karlsen at politiet vil klare å opprettholde sin trafikksikkerhetsinnsats.

– Jeg kan ikke snakke for Oslo politidistrikt, men jeg legger til grunn at det blir ivaretatt på en god måte. De får jo våre åtte ansatte tilbake, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.